BABATI MÁJHIBRID LÚD

Származás

A babati nemesített magyar lúd (apai partner) és a babati szürke landi (anyai partner) keresztezésébõl származó F1 hibrid. A szülõállományokat fajtán belüli szelekcióval tenyésztik. A nemesítés célja a gyakorlatilag fehér színû tollazat mellett a landiénál jobb minõségû máj elõállítása.

Küllem

A végtermék nõivarú egyedeinek tollazata fehér, a hímivarú egyedek tollazatában, különösen a szárnyon a szürke tûzdeltség gyakori. A csõr és a lábak élénk narancsvörös színûek. A tollal fedett bõr sárgás árnyalatú. Közepes testûek, a tojók élõtömege átlagosan 6,0-6,5 kg, a gúnaraké 6,5-7,0 kg.

Értékmérõ tulajdonságokTulajdonság                Babati májhibrid lúd     Tojástermelés (tojás/tojó)              -          

Termékenység (%)                   -          

Kelési % (ter. tojásra)               -          

Naposliba/tojó                    -          

Hízott májtömeg (g)                600-700        
A hibrid hazai szakértõi

Dr. Ács István tudományos munkatárs, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának genetikusa. 2100 Gödöllõ, Páter Károly út 1.

Bódi László a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának tudományos munkatársa.

Dr. Janan Janbaz tudományos munkatárs, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomás állatorvosa.

Karsainé Kovács Mária a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának ügyvezetõ igazgatója.

Dr. Kozák János egyetemi docens, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Intézet; Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának igazgatója.

Dr. Tóth Sándor ny. tudományos fõmunkatárs, Kisállattenyésztési Kutató Intézet, 2100 Gödöllõ, Isaszegi út.

Tenyésztõje és forgalmazója:

GATE Állattenyésztési Intézet, Lúdtenyésztési Kutató Állomás

Postacím: 2103. Gödöllõ, Páter K. u. 1.
Telefon: 28/310-192; 28/310-892
Telefax: 28/310-804; 28/310-892
Tenyésztésvezetõ: Dr. PhD. Kozák János