BABATI SZÜRKE LANDI

Származás

A francia eredetû, libamájtermelésre nemesített landi fajta Magyarországon 1982. január 20. óta államilag elismert fajta (a Minõsített Állatfajták Könyve 45. sz. lapján). A Lúdtenyésztési Kutató Állomás babati tenyésztelepén kezdetben elsõsorban a viszonylag gyenge szaporaság javítására folyt a szelekció, jelenleg a testtömeg növelése, illetve a májminõség javítása is cél.

Küllem

A kifejlett egyedek közepes testûek, kifejezetten májlúd jellegûek. A tojók átlagosan 6,0-6,5 kg, a gúnarak 6,5-7,0 kg élõtömegûek. A nyak-, a hát- és szárnytollak sötétszürkék, a mell világosabb szürke, a has fehér tollazattal fedett. A láb és a csõr élénk narancssárga színû, a szemei barnák.

Értékmérõ tulajdonságokTulajdonság                 Babati szürke landi     Tojástermelés (tojás/tojó)             40-45        

Termékenység (%)                  75-80        

Kelési % (ter. tojásra)              83-86        

Naposliba/tojó                   25-30        

Hízott májtömeg (g)                700-800        
A fajta hazai szakértõi

Dr. Ács István tudományos munkatárs, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának genetikusa. 2100 Gödöllõ, Páter Károly út 1.

Bódi László a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának tudományos munkatársa.

Dr. Janan Janbaz tudományos munkatárs, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomás állatorvosa.

Karsainé Kovács Mária a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának ügyvezetõ igazgatója.

Dr. Kozák János egyetemi docens, a Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Intézet; Gödöllõi Agrártudományi Egyetem, Központi Tanüzem Lúdtenyésztési Kutató Állomásának igazgatója.

Dr. Tóth Sándor ny. tudományos fõmunkatárs, Kisállattenyésztési Kutató Intézet, 2100 Gödöllõ, Isaszegi út.

Tenyésztõje és forgalmazója:

GATE Állattenyésztési Intézet, Lúdtenyésztési Kutató Állomás

Postacím: 2103. Gödöllõ, Páter K. u. 1.
Telefon: 28/310-192; 28/310-892
Telefax: 28/310-804; 28/310-892
Tenyésztésvezetõ: Dr. PhD. Kozák János