FEHÉR LANDESZI LÚD FAJTA

Származás

Franciaországban előállított, nem túl hosszú múltra visszatekintő fajta. Magyarországi honosítását Tiszasülyön kezdték.

Küllem

A fajtának a színe tulajdonképpen barna, csupán a hát és a has alja fehér. A legértékesebb tollat adó testrészekről tépett toll már nagy értékű árutollat jelent. A fajta termetben, de főleg értékmérő tulajdonságainak nagyságában elég heterogén. Testtömege nagy, a szürke landesziéhez hasonló. Szaporasága a magyar változatnak gyengébb, mint eredeti hazájában. Májtermelése azonban jó, kiváló minőségű libamáj állítható elő a fajtával.

Felhasználás

Intenzív előnevelés után természetszerű utónevelésben, zöldtakarmány biztosításával nevelik fel a májliba alapanyagot. A részleges fehér toll igazi hasznosítása csak a testtájankénti külön tépéssel lehetséges, ami igen munkaigényes folyamat. A szürke tollakkal keveredve gyakorlatilag a szürke landesziével hasonló értékű a nyers toll. A tömési technológiát tekintve kiscsoportos tartásban, kézi vagy gépi tömés lehetséges. A munka elvégzésének korszerűsége, a tömések gyakorisága meghatározza a termelt máj minőségét.

Tenyésztés

A fajta kialakításának a célja a fehér tollazat elérése volt a jó májtermelő képesség megtartása mellett. A fajta tenyésztése fajtatiszta állományokban folyik. Keresztezésben való felhasználhatóságát hátráltatja a fehér landeszi gúnárok gyenge termékenyítő képessége.