OLASZ LÚD FAJTA

Származás

A lúdfajta eredeti hazája Olaszország volt, azonban ma tenyésztése hazájában már teljesen visszaszorult. A fajta tenyésztésével a dán Larsen cég foglalkozik. Magyarországra is az innen származó lúd tenyészanyagok kerültek.

Küllem

Tollszíne fehér, testtömege közepes. Finom szervezetű, vékony csontozatú lúdfajta. Jó testtömeggyarapodási mutatói és vékony csontozata miatt a pecsenyelúd előállításban kedvelt lúdfajta. Takarmányértékesítése jó, szaporasága megfelelő. Fehér színű tolla jó minőségű árutoll termelésre ad lehetőséget.

Felhasználás

Tartástechnológiáját egy intenzív előnevelési időszak után félintenzív vagy extenzív utónevelés követi. A takarmányozás intenzitását megszabja, hogy pecsenye vagy húsliba termelésre használjuk a fajtát. Faji sajátosságából adódóan a legelőn, nyári szállásokon való utónevelés nem csak költségtakarékos, hanem az állat igényeit is kielégíti.

Tenyésztés

Hazánkba több lúdpopulációból került állomány. Az egyes vérvonalak között termelésben kisebb-nagyobb különbség megfigyelhető. A fajta szaporítása mellett a tenyésztői munkát a pecsenyeáru vágási korára elérhető testtömegének javítására irányuló szelekció jelenti.