RAJNAMENTI LÚD FAJTA

Származás

A fajta Németország rajnai tartományában alakult ki. 1939-40-ben alapították a "Rajnai lúdtörzskönyv"-et, hogy egy korszerű, jó termelésű fajtát hozzanak létre.

Küllem

Fehér tollazatú, középnagy testű. A rajnamenti gúnár kifejlett korban 5,5-6 kg, a tojó 5-5,5 kg testtömegű. A jó felépítésű szervezet jó állóképességet biztosít a számára. Széles, mély melle, jó testtömeggyarapodási mutatói nagyon jó húshasznosítású fajtává tették. Mind pecsenye, mind húsliba végterméke a piac igényeit kielégítő vágottárut biztosít. A rajnai lúdfajtával 8 hetes korra 3,8-4,2 kg élő testtömeg elérhető. 1 kg testtömeget 2,5-2,8 kg takarmányból állít elő. Jó legelő és takarmányhasznosító képességek jellemzik. Megfelelő szaporasága révén a termékelőállításhoz biztosítja a naposliba alapanyagot. Éves tojástermelése eredeti hazájában 50-60 db, megfelelő szelekció esetén ezt magyarországi tenyészetekben is eléri. A húshasznosítású irány mellett fehér tollazatából adódóan jelentős árbevételt biztosít a tépés is. Termelési eredményeit természetesen befolyásolja a törzsállományoknál végzett szelekciós munka hatékonysága. Különböző tenyészetekből származó rajnamenti ludak eltérő eredményeket produkálhatnak mind a szaporodásbiológiai, mind a hústermeléssel összefüggő mutatóikban. Megfelelő tenyésztői munka hiányában állományainak termelése jelentősen romolhat.

Felhasználás

Tartástechnológiáját tekintve a lúd egy extenzív, természetszerű tartást igénylő állatfaj, kivéve a takarmányozástechnológiai elemeket. Megfelelő lúdáru termék előállítás csak a hasznosítási iránynak megfelelő takarmányozással valósítható meg. Előnevelését követően a lúd meghálálja a legelőt, esetlegesen a természetes vízparton való elhelyezését. Rostigényének kielégítése miatt a zöldtakarmány etetés ajánlott a lúdtartásban.

Tenyésztés

Törzstartó központokban a lúdfajta tenyésztése egy jelentős szelekciós munkát kíván a megfelelő végtermék előállítás érdekében. A húslúd nemesítésébn többnyire ez a fajta jelenti a genetikai eredetet.