SZÜRKE LANDESZI FAJTA

Származás

Franciaországból származó fajta, amelyik 1963-ban került Magyarországra. A libamájtermelés hatékonyságának és minõségének említése céljából nemesítették ki ezt a nagytestû és kiváló májtermelõ fajtát.

Küllem

Nagytestû, kiváló májtermelõ képességû fajta. Jellegzetes tollszínezõdésében is eltér az inkább pecsenyelúd elõállítására tenyésztett fajtáktól. Tollazata szürkésbarna, a has alján ezüstös. Csõre és lábai palaszürkék, szeme barna. Tojástermelése mérsekelt, a nagytestû, jó májtermelõ jellegnek megfelelõ. Tollazatának színes volta miatt a tolltermelésbõl származó árbevétel csak másodlagos az állat termelésében. Jó technológiai tûrõképességével a tömés ideje alatti kiesés a fajtánál nem haladja meg a megengedhetõ értéket.

Felhasználás

Tartástechnológiájában egy intenzív elõnevelési idõszakot, egy félintenzív utónevelés követ. Attól függõen, hogy milyen korban állítjuk az állományt tömésbe, beszélhetünk fiatal és idõsebb májliba alapanyagról. Szürke tolla miatt az utóbbi esetén a tépésbõl származó árbevétel nem túl jelentõs. Elhelyezése a tömés idõszakában kis csoportokban, mélyalmos vagy rácspadlós formában történik. A tömést végezhetik kézzel, vagy a termelékenység növelése érdekében tömõgéppel is. A tömés ideje alatti elhullás és a megtermelt máj minõsége nagyban függ a munkát végzõ ismereteitõl, ügyességétõl. A landesz lúdfajta legfõbb gazdasági értékét kiváló hizodalmassága és májtermelõ képessége adja. A fajtára jellemuõ genetikai májtermelõ képessége 800-900 g. Ebbõl a hazai intenzív tömési technológiával 600-700 g-ot realizálnak.

Tenyésztés

A libamájtermelés hatékonyságának és minõségének emelése céljából nemesítették ki ezt a fajtát. A landeszi fajtát fajtatisztán is tenyésztik, de keresztezésekben is felhasználják. A különbözõ konstrukciókban a májtermelõ képességet és a jó minõségû toll termelését igyekeznek elérni.

Hazai fajtatiszta tenyésztését Bábolnán végzik, bábolnai szürke landeszi néven.

Tenyésztõje és forgalmazója: Agrár Termelési és Kereskedelmi Kft.
Postacím: 1364. Budapest, Pf.: 91.
Telefon: 1/118-70161
Telefax: 1/118-7138
Tenyésztésvezetõ: Bajmóczi Miklós