NEW HAMPSHIRE FAJTA

Az USA-ban a rhode island red fajtából kiindulva, fajtán belüli szelekcióval tenyésztették ki.

Kifejezetten kettõs hasznosítású tyúkfajta. A tyúkok testtömege éves korban 2,4-3,1 kg, a kakasoké 3,2-4,2 kg. Éves tojástermelése 180-230 db barna héjú tojás, a tojások átlagos tömege 56-61 g.

A tenyésztojások keltethetõsége jó. A naposcsibék barna pihetollazatúak, a begy és a hastájék világosabb árnyalatú, a csibék a szárnyredõ színe alapján vonaltól függõen 80-90 %-os pontossággal szexálhatók.

Mérsékelten élénk vérmérsékletû, ellenálló fajta. A háztáji tartásban igen elterjedt. Intenzív tartásra azonban kevésbé alkalmas, mert viszonylag rosszul tûri a ketreces tartást, nagy kifejlettkori testtömege miatt az egy tojásra felhasznált takarmány mennyisége mind ketrecben, mind mélyalmon jelentõsen meghaladja a tojóhibridekét (kb. 200 g tak./tojás).

Kifejlett korban közepes húsformákat mutat, a tyúk selejtezéskori húsértéke nagyobb, mint a középnehéz tojóhibrideké. Fiatalkori növekedési erénye jó.

A fölösleges kakascsibék a háztáji gazdaságokban félintenzív viszonyok között hízlalhatók. A new hampshire kakasokkal intenzív hízlalásban a 7. hétre 0,7-0,8 kg testtömeg, a 8. hétre 0,9-1,0 kg testtömeg érhetõ el 2,5-2,6 kg takarmányértékesítés mellett.

Tenyésztés: A fajta fenntartása és nemesítése hazánkban Hõgyészen és Gödöllõn folyik. A Hõgyészi New-Hampshire Tenyésztõk Egyesülete "new-hampshire hõgyészi vonal", a gödöllõi KÁTKI "gödöllõi new-hampshire" néven tenyészti és forgalmazza.

A new-hampshire fajtán belül kialakított könnyebb testû, nagy tojástermelõ képességû és tojástömegû vonalak szerepet játszanak néhány középnehéz testû tojóhibrid elõállításában is.

Hazai nemesítõje:

Hõgyészi New-Hampshire Tenyésztõk Országos Egyesülete
Postacím: 7191. Hõgyész, Pf.: 16.
Telefon: 74/488-172
Tenyésztésvezetõ: Reiser Gyula

Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet
Postacím: 2100. Gödöllõ, Pf.: 417.
Telefon: 28/320-366
Telefax: 28/330-184