CIKTA

Tenyésztési cél:

Az õshonos fajta genetikai képességének megõrzése, eredeti genetikai varianciájuk fenntartása. A fajtának jelenleg gazdasági haszna nincs, kizárólag génmegõrzési célból tartjuk fent.

Fajtajelleg leírása:

A fej aránylag kicsi, a homlok lapos és keskeny, az orrhát az anyáknál egyenes, a kosoknál domború. A fülek tölcsérszerûen sodrottak, keskeny, hegyes, vízszintesen álló kagylót viselnek. Az anyák mindig szarvatlanok, de a kosok egy része is. A szarvakkal rendelkezõ egyedek a merino fajtához hasonlító csigás szarvakkal bírnak. A csontozat túl finom, a lábszárak feltûnõen vékonyak. A farok (kurtítás nélkül) a csánkig ér. Marmagasságuk 58-60 cm átlagosan. Az anyák testtömege 25-45 kg, a kosoké 45-55 kg között változik. Méreteit tekintve kisebb juhfajták közé sorolható.

A fej és a lábak fehér színû rövid szõrrel borítottak, a körmök és a szarvak viaszsárgák, a bõr pigmentmentes. A testet tincsekbe alácsüngõ gyapjú fedi (kevertgyapjas juhfajta). A fejet kivéve (kivéve a hátulsó határ egy ujjnyi szélességét), a fület és a lábakat könyöktõl és térdtõl lefelé nem fedi gyapjú, a „benõttség" gyenge. A gyapjú színe fehér, a tincsek hossza 20-24 cm. A cikta juh tincses gyapjújának minõsége B/C és C/D finomságú. Az átlagos finomság 27-35 m, de elõfordul 16-20 m finomságú, és 60-70 m durvaságú is. Bélanyagtartalmú szálak a tincses szerkezetû bundában is csak ritkán fordulnak elõ. A kifejlett anyák gyapjútömege évi egyszeri nyírásnál 1.5-2 kg, a kosoké 2.5-3.5 kg. A tisztaság (rendement) magas, 65-70 %.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesítése
- általános küllemi és gyapjú hibák
- fajta standtardtól eltérõ gyapjújelleg
- fej bármely részén és a lábszáron fekete vagy barna foltok
- fekete vagy barna tûzöttség vagy folt a bundában
- túl finom szervezet.

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nõivar hímivar

Életkor elsõ elléskor, maximum (hó) 36 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap) 150 170
Testtömeg éves korban, minimum (kg) 25 35
Fürtmagasság éves korban, minimum (cm) 15 20