GYIMESI RACKA

Tenyésztési cél:

A fajta genetikai képességének megõrzése, eredeti genetikai varianciájának fenntartása. A fajtának jelenleg gazdasági haszna kevés, elsõsorban a génmegõrzés céljából kívánjuk fenntartani.

A fajtajelleg leírása:

A gyimesi rackajuh bundájának színe fehér, de igen gyakori a fejen és a lábakon a fekete színezõdés, amely legtöbbször foltokban jelentkezik (ókula és száj körül), a fülön és a lábvégeken. A bárányok színe születéskor fehér, a fekete fürtök a fejen és a lábakon egyes egyedeknél már születéstõl megvannak.

A fej a törzshöz viszonyítva közepes nagyságú, a koponya elég széles, de az arci rész elkeskenyedõ. A kosoké rövidebb, szélesebb, durvább. A szarvak az anyáknál sarló alakúak vagy kistülkösek, de sok a szarvatlan (suta) egyed. A kosok laza, csigás szarvakat viselnek 1 1/2-2 1/4 csavar fordulattal. A fülkagylók közepes nagyságúak, kissé vastagok, közepesen vagy kissé kissé lefelé állók. A szemek élénkek, közepes nagyságúak. A nyak közepes hosszúságú és közepesen izmolt. A törzs a rackajuh fajtákhoz viszonyítva mély és dongás. A has kosoknál hengeres, az anyáknál terjedelmesebb. A far kissé csapott, de elég hosszú és széles, jól izmolt. A csontozat erõteljes, a végtagok hosszúak és mérsékelten izmosak. A farok hosszú, a tõgy jól fejlett és csupasz. A test felépítése arányos és tetszetõs, mozgása gyors, a vérmérséklet közepesen élénk. A legnagyobb juhfajta a rackajuhok csoportjában, az anyajuhok tömege 45-50 kg, a kosoké 80-90 kg. A bõr tömör, rugalmas. A bundája kevert gyapjú, felszõrökbõl és pehelyszõrökbõl áll. A gyapjú finomabb, mint a magyar rackáé, hosszú, lágy, puha tapintatú. A bonda pehelyszálakban gazdagabb, mint a magyar rackáé. A fekszõrök hossza 30-40 cm-t is elérheti, a pehelyszálaké 14-18 cm-esek. A felszõrök bágyadt-üvegfényûek, és íveltebbek, a tincsek lazák.

Törzskönyvbe kerülést kizáró okok:

- törzskönyvbe kerülés paramétereinek nem teljesítése
- általános küllemi és gyapjú hibák
- heterogén alkat
- merinó jellgû gyapjú
- kosoknál szarvatlanság

Törzskönyvbe kerülés feltételei: nõivar hímivar

Életkor elsõ elléskor, maximum (hó) 36 -
1 napra jutó báránykori testtömeg, minimum (g/nap) 200 220
Testtömeg éves korban, minimum (kg) 25 45
Nyírótömeg éves korban, minimum (kg) 3.5 5.0
Fürtmagasság éves korban, minimum (cm) 12 14.0