MEZŐHEGYESI FÉLVÉR

(Furioso-North Star)

Videóanyag (4.8 MB, 160x120)

Származása

Az 1785-ben alapított mezőhegyesi ménesben kialakult fajta. A fajta kialakulása 1841-től veszi kezdetét, amikor a 3. és a 8. számú pej ménes kancáit a Furioso nevű pej angol telivér ménnel kezdik fedeztetni. Két mén ivadéka alapított geneológiai vonalat ménesben.
Mezőhegyesre került 1852-ben a North Star nevű szintén angol telivér mén, amelyik 6 éven át fedezi a pej ménes főleg angol hátterű kancáit. Geneológiai vonalat a North Star IV. és a North Star VI. törzsmének alkottak.
A két törzsalapító felmenői között számos közös ős található, ezért a furioso kancákat north star ménekkel és viszont fedeztették.
A furioso - north star kialakulása idejére már elegendő tapasztalatokat szereztek az angol telivérrel. Világosan látták, hogy az ismételt angol telivér keresztezések túl finom, ideges, hámos munkára alkalmatlan egyedek egész sorát adják. Ezeknek hasznát a magyar paraszt sem vehette. A mezőhegyesi félvér (a Furioso-North Star) előállításánál a rámás, csontos, tömeges félvér lovak előállítása volt a cél, amelyet a tenyésztők széles tábora és a felhasználó hadsereg is univerzálisan alkalmazni tudott. A fajta kialakulására lényegében a négy vonalalapító (Furioso-2, Furioso-3 és North Star 4, North Star 6) és kisebb mértékben Deutscher Michel angol telivér utáni ivadékok nyomták rá bélyegüket.
Bár fedezett a törzsben - a nemesség, az acélosság, a győzősség formálása érdekében - több angol telivér mén is, ezek vonalalapítóként nem kaptak lehetőséget. Az F1 ménutódokat a fajtában nem tenyésztették tovább, az F1 kancákat a mezőhegyesi tenyésztési szisztéma elvei szerint mindig furioso ménekkel fedeztették. Visszazártak.

Külleme

Nemes, tömeges angol félvér. Nagy rámájú, erős testalkat jellemzi. Középnehéz hámos és hátas típus. Feje egyenes vonalú, nemes. Hosszú, karcsú, izmos, középmagasan illesztett nyaka van. Baltavágása kifejezett, hosszú, magas, izmos mar jellemzi. Háta középhosszú vagy rövid, kötése feszes. Fara jól izmolt, többnyire tojás vagy dinnyefar. Mellkasa mély, de emellett elég dongás is. Hosszú, széles, dőlt lapockája van. Küllemi korrektségére mindig nagy gondot fordítottak. Lépése, ügetése térnyerő, lendületes vágtájú.
Bottal mért marmagassága		162-168 cm

Szalaggal mért marmagassága		171-180 cm

Övmérete				190-200 cm

Szárkörmérete		     	         21- 23 cm

Színe pej. Ritkán fekete, sárga.

Felhasználása, értékmérő tulajdonságai

A Furioso-North Star fajta elég erőteljes és tömeges volt ahhoz, hogy fogatos lóként elvégezze a hadsereg szállítási munkáit, de megőrizze az angol félvér nemességét, laza mozgását, ami által a vadászlovaglások kedvelt hátaslovává vált. Ez a kettősség jellemzi ma is ezt a szilárd szervezetű lófajtát. Tenyészkörzetei mindig a kötött talajú területeken voltak és maradtak. Mezőhegyes, Békés, Csongrád, Szolnok (Nagykunság, Karcag), Szabolcs-Szatmár beregi része. Itt a mezőgazdasági munkában tesz kitűnő szolgálatot. A lovassportok területén szinte mindenütt jól használhatók. Eredményes díjlovak, military sportban használt egyedek, sőt fogatsportban világbajnokok kerültek ki a fajtából.
A Furioso-North Star meg tudta őrízni eredeti fajtajellegét és nyugodt vérmérsékletét, ezért a munkában, sportban, szabadidőben egyaránt ideális társat kínál.

A fajta jelenlegi helyzete, várható szerepe

A jelenlegi helyzet a mezőhegyesi félvér esetében sem érthető meg a közelmúlt történéseinek ismerete nélkül. 1961-ben a mezőhegyesi félvér is új helyre került. Előbb a Nagykunsági Állami Gazdaságba, majd a Kiskunsági Állami Gazdaságba. Az új helyen a lovakhoz való kötődés, a közgazdasági környezet nem biztosította a fajta múltjának megfelelő szintű tenyésztést. 1962-től a fajtatiszta tenyésztés elvén is csorba esett. Idegen fajtájú ménektől várták a megoldást. Mindezek egyedüli eredménye a létszám csökkenése, a genetikai érték háttérbe szorítása, értékes kancacsaládok felszámolódása, a tenyészanyag heterogénné válása lett.
A jelenlegi mezőhegyesi félvér kancaállomány túlnyomó többsége népies jellegű tenyészanyagra vezethető vissza. A mének között is előfordulnak ilyenek.
Az utóbbi néhány évben megindult tenyészanyag import révén mind Romániából, mind Szlovákiából olyan egyedek kerültek a magyar tenyésztésbe, amelyek az eredeti mezőhegyesi háttérrel rendelkeznek. A fajta népszerűsége egyre nő. A törzskönyvi ellenőrzésben állók száma közelíti az ötszáz egyedet. Több százra tehető az egyesületi tagok száma is. A fajta fontos géntartalék. Eredeti genetikai szerkezetét illetően kuriózum számba megy Európában. E tekintetben egyetlen más fajtához sem hasonlítható. Ezt az állapotot épp a jobb értékesítési lehetőség érdekében célszerű fenntartani. A nagyobb sportteljesítmény felmutatása miatt erőteljesen csábít az angol telivérrel való (ismételt) keresztezés. A haszonegyedeknél ez nyílvánvaló, tenyészegyedeknél a fajtaidentitás miatt ez átgondoltan végezhető.

Elismert tenyésztő szervezete

Furioso-North Star
Lótenyésztő Országos Egyesület
5152. Jászberény, Pórtelek 79.

A fajta nagyobb létszámú fontosabb tenyészetei

Hód-Mezőgazda Rt., Hódmezővásárhely, Aranyági ménes

A fajta legfőbb ismerői

Dr. Ócsag Imre, Csónaki József, Novák Pál, Bartók László, Kucsora István, Dr. Bodó Imre