KÉK BELGA FAJTA

Származás, értékmérők

A fehér-kék belga fajta genetikai megalkotásánál a tenyészcél a culard jelleg rögzítése volt az eredetileg kettős hasznosítású, a durham-tól származtatott "MIXTE" típusból. Mintegy 30 éve kezdődött ebből a fajtából a "VIANDE" típus lekülönítése. A szelekció elsősorban a fenotípusra irányult és a magas hereditabilítással jellemezhető tulajdonság, a húsformák, így is gyors genetikai előrehaladást hozott. A világ egyetlen olyan fajtája, amelyben tenyészcél a culard jelleg. Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező fajta.

Küllem

A kék belga színe teljesen fehér, vagy csipkézett kék, esetleg feketetarka, általában sok fehérrel. Vizsgálatok szerint, a színváltozatok között nincs értékbeli különbség. A bőr és a szőrzet vékony, finom. A szutyak és a köröm többnyire viaszszínű, néha fekete. A fej könnyed, igen arányos, a szarvak rövidek, vízszintesek; a bikáknál oldalirányúak, a teheneknél a homlok elé hajlók. A bikáknál különösen jól izmolt a lapockatájék, a felkar, az alkar és a vállízület környéke. A hát és ágyék vízszintes, széles és jól izmolt, gyakori a hátközépen végig húzódó bemélyedés, mely hátrafelé tovább folytatódhat. A szügy főleg a bikáknál széles és jól izmolt, a bőr finom és rugalmas, a lebernyeg kevéssé fejlett. A far széles, nem látszó csípőkkel hosszú, csapott jól fejlett izomzattal, különösen a bikáknál "dupla" közepén húzódó bemélyedéssel, mely a keresztcsontban és meghosszabbodásában a jól tűzött és kiálló farokban folytatódik. A comb a far meghosszabbodása egy körívben, amely a térdre és a csánkra húzódik.

Felhasználás

A fajta sajátosságaiból adódóan nem érvényesek rá a fajtaátalakító keresztezés klasszikus szabályai, tehát eleve kudarcra lenne ítélve az erre irányuló program. Az F1 nemzedékben a heterozigózitás miatt a culard jelleg nagy valószínűséggel rejtve marad, ugyanakkor az egyéb kiváló húsformák és a kedvező testösszetétel intermedier módon megjelenik. Ennek köszönhető, hogy egyszeri haszonállat-előállító keresztezés esetén nem kell a fajtára jellemző sajátos ellési körülményekkel (császármetszés) számolni, természetesen csak akkor, ha a keresztezési partnerre ez nem jellemző. A kockázat az önmagában is culard jelleg megjelenésére hajlamos fajtáknál - mint a charolais vagy a blonde d Aquitaine - természetesen felmerül. A fajta magyarországi tenyésztésének elsődleges célkitűzése: a) a viszonylag kis létszámú, elismeréskor mintegy 80-100 nőivarú egyedből álló fajtatiszta állomány hazai létesítése. amely következetes teljesítményellenőrzés alatt áll, származását tekintve a belgiumi teljesítményszint felső harmadának hátterével rendelkezik és a törzstenyésztési kritériumokat kielégíti. b) az a) pont szerinti törzsállomány megfelelő hányadától folyamatos, kis számú, de a legjobb belgiumi bikáktól importált spermiummal csúcspárosítású embriók nyerése, hazai beültetésre. c) a kapott nőivarú állomány továbbnemesítése.

Fajtaegyesület

FEHÉR-KÉK BELGA SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE
2053 Herceghalom, Gesztenyés u 1.
Telefon: 23-319-133