MAGYAR NAGYFEHÉR HÚSSERTÉS

Törzstenyészetek

Származás:

Kialakulása az 1920 és 1960 közötti idõszakra tehetõ. Ez idõben fõleg angol közép nagyfehér, angol nagyfehér-, svéd- és német nagyfehér fajták behozatala és elterjesztése történt. Ezen kívül kisebb számban importáltak Lengyelországból, Szovjetúnióból, Jugoszláviából és az idõszak végén Finnországból, Hollandiából és Ausztráliából is fehér hússertéseket nemesítõ anyagként. A fajta következetes nemesítése, törzskönyvezése és ivadékteljesítmény-vizsgálata 1960-tól napjainkig töretlen. Az importált állomány származása alapján az angol- és svéd nagyfehér (60- illetve 20 %) aránya meghatározó volt a fajta értékmérõi javulásában és jelenlegi teljesítménye elérésében.

Küllemi leírás:

A fajta egyedeinek színe keselyfehér. Szõre és bõre pigmentmentes. Szõre közepes sûrûségû és sima lefutású. A göndörödõ és a tüskés szõr, valamint több pigment folt a bõrön fajtajelleg hiba. A körmök viaszsárgák. A fekete vagy sávozott köröm kizáró ok a törzskönyvezésbõl. A faj profilvonala enyhén tört, a homlok közepesen széles. Erõsen tört profilvonal (mapsz fej) ma már nem kívánatos, mert az a korán érõ, korán zsírosodó közép-nagyfehér (middle white) fajta egyedeire volt jellemzõ. A fülek közepesen nagyok, elõre és fölfelé állóak. Középhosszú és jól izmolt a nyak. A hát egyenes, hosszú, feszes, széles és jól izmolt. A far szintén egyenes, hosszú, széles és jól izmolt. A comb csánkra lehúzódó. A mellkas közepesen mély és dongás. A has feszes. A lapockák közpesen izmoltak. A lábak erõsek, a csontozat szilárd. A csecsek száma 7-7 vagy több, és arányos eloszlású legyen. Ellenálló és alkalmazkodó képessége kiváló. Vérmérséklete élénk, stressztûrõ-képessége jó.

Felhasználás:

A fajta a hazai sertésállomány alapja. A törzskönyvezett sertésállomány 55-60 %-a magyar nagyfehér hús-sertés. Kiváló szervezeti szilárdsága, jó alkalmazkodó képessége és mérsékelt igényessége miatt anyai partner a keresztezésekben.

Tenyésztés:

Közepes tartási- és takarmányozási feltételek mellett vágósertés elõállításra ajánlható fajtatisztán is. Közvetlen- és közvetett haszonállat elõlállító keresztezésekben és a sertéshibridizációban évtizedek óta anyai partnerként használják a fajtát.

Jelenlegi helyzet:

Mintegy 12.000 db koca bevonásával folyik a fajta nemesítése, elsõsorban a szerkezeti szilárdság és az anyagi tulajdonságok javításának szem elõtt tartásával.