DUROC

Törzstenyészetek

Származás:

Kialakítása a múlt század közepére tehetõ. Spanyol, portugál vörös sertések és a tamworth felhasználásával hozták létre az USA-ban. A vörös berkshire is szerepet kapott a fajta nemesítésében. Késõbb a duroc és a vörös jersey fajtákat keresztezték, míg végül 1881-ban egy fajtává alakult. Már 1920-ban az USA törzskönyvezett sertésállományának 40 %-a duroc volt. Ma is az Egyesült Államok vezetõ sertésfajtája.

Küllemi leírás:

A duroc szõrtakarója sûrû, síma lefutású. Színe a sötét cseresznyepirostól a sárgás világosvörösig terjed. A körmök, a túrókarima, a csecsbimbók és a péra palaszürke. A fej rövid, széles. Az orrhát enyhén homorú. A fül rövid, és elülsõ harmadában megtört, lelógó. A nyak rövid, jól izmolt. A váll erõsen izmolt. A hát széles, ívelt, feszes. A far izmolt, széles és csapott. Sonkái nagyok. A has kicsi, felhúzott. Végtagjai szilárdak. Csontozata vastag. Gyakori a meredek lapocka és a nyitott csánk, ami jellegzetes tipegõ járást kölcsönöz a sertésnek. A fajta nyugodt, néha flegmatikus magatartású. Stressztûrõ-képessége egyedülálló a fajták között. Csecsek száma 6-6 vagy 7-7. A kocák jó nevelõek.

Felhasználás:

A fajta 1970-ben történt behozatala óta jelentõs szerepet kapott a magyar sertéstenyésztésben. A KA-HYB "E" robosztus vonalában, a TETRA hibrid anyai vonalában és más minõsített keresztezésekben Bajai hibrid, a Pannon hibrid apai vonalaként ismert.

Tenyésztés:

Létszámát tekintve is a harmadik legjelentõsebb fajtája a magyar törzstenyészeteknek. Mint terminál fajta az egyszerû közvetlen haszonállat-elõállító keresztezésben és a hibridizációban is sikerrel alkalmazható. A jövõ terminál kanjának kialakítása duroc nélkül elképzelhetetlen. A pietrain úsmennyiségét a duroc keresztezések minõségben javítják, a stresszérzékenységet csökkentik. A pietrain x duroc vagy a duroc x pietrain F1 kanok F1 kocaállományon kiváló minõségû vágósertés elõállítására képesek.

Jelenlegi helyzet:

A fajta nemesítése 10 törzstenyészetben folyik. Fõ szelekciós szempont a hústermelõ-képesség és a takarmányhasznosítás javítása akiváló szervezeti szilárdság és a húsminõség megõrzése mellett. A közeli jövõben magyar nagyfehér hússertés és magyar lapály sertés duroccal keresztezett F1 kocái jelentõs szerepet tölthetnek be a természetszerû sertéstenyésztésben és vágósertés elõállításban.