Az izmok segítő szervei

Az izmoknak vannak nem izomszövetből álló részei is, melyek az erőátvitelben, a súrlódások csökkentésében, vagy a testi rázkódtatások enyhítésében töltenek be fontos szerepet. Ilyenek: az inak, ínhüvelyek, nyálkatömlők, íncsontocskák és izompólyák.

 

Az inak az izomvégeken lévő fehér, selyemfényű, kissé lapított hengeres kötegek vagy lemezek. Tömött, rugalmas kötőszövetből állnak, erőátvivő szerepet töltenek be az izmok és a csont között. A korai kifáradástól mentesítik az izmot.

 

Az ínhüvelyek a köteges inakat csőszerű zsákok alakjában veszik körül. Ott alakultak ki, ahol az inak csontokon siklanak át és súrlódásnak, vongálódásnak vannak kitéve. Üregükben az ízületi nedvhez hasonló nyúlós folyadék található. Az ínhüvely az ízületi tokhoz  hasonlóan külső rostos és belső szinoviális rétegből áll

Lényegében hasonló védelmi berendezés jelentenek kitett csontfelületeken, ín és csont vagy ín és bőr között, a nyálkatömlők, melyek kispárnaként helyezkednek el kiugró testrészeken az inak, izmok és a csont között.

 

Az íncsontocskák vagy egyenítőcsontok rendszerint az inak törzsében vannak ágyazva ott, ahol az irányváltoztatás miatt az ín nagyobb nyomásnak, súlyviselésnek van kitéve, vagy ahol az ízületi felület megnagyobbítására, egyben ín tapadására van szükség.

 

Az izompólyák a testfelületen vagy az izomcsoportok mélyén helyezkednek el, rugalmas takarók vagy sövények. Az izmokat bevonva, csoportokat átfogva az izmok működését támogatják.