Az izomműködés energiafolyamatai

Pihenő fázisban a vázizmok hasznosítják a szervezet által felvett O2 kb.50%-át, aktív izommunka esetén ez 90%-ra is nőhet, metabolikus folyamataik elsősorban az ATP gyors energiaszolgáltatására specializálódtak. A vázizmok, az aktivitás mértékétől függően szabad zsírsavakat, ketontesteket vagy vérglükózt használnak fel energiaforrásként. A szabad zsírsavak és a ketontestek a citrátkör aerob folyamatain keresztül oxidatív foszforilációval biztosítják az izommunkához szükséges ATP utánpótlást.  Maximális izommunka esetén az izomglikogén fermentációval, anaerob úton laktáttá bomlik, miközben 2 molekula ATP szabadul fel. A tejsavas fermentáció így gyors, extra ATP energiával egészíti ki az aerob oxidáció eredményeként, a citrátkörben keletkező ATP-t. A keletkezett tejsav kis része oxidálódik, nagyobb része a májba visszajutva visszaalakul glikogénné (Cori-kör). Az izom jelentős mennyiségű kreatin-foszfátot (foszfokreatint) tartalmaz, ami energiatároló molekula. Ez az ADP-nek képes reverzibilis módon átadni a forszfátcsoportot a kreatin kináz enzim segítségével. A kontrakció után, az izom nyugalmi helyzetében a mitokondriumban termelődő ATP a kreatint újra foszfokreatinná foszforilálja.

A vérglükóz és az izomglikogén gyors muszkuláris energiaforrásként történő felhasználását jelentős mértékben fokozza az adrenalin. A működő izmok oxigénellátásának tökéletesebb biztosításához a harántcsíkolt izomzatban egy hemoglobinhoz hasonló vegyület, a mioglobin is hozzájárul.