Az optimális csomagolás

A csomagolás feladatának érvényesülnie kell az áruelosztási rendszer minden szakaszában. Az optimális csomagolási modell (Optimal Packaging, OP-modell) összefoglalja az egyes tényezőkhöz tartozó szempontokat (7.1. ábra).
 

7.1. ábra: Az optimális csomagolási modell

A régebben egyszerű és viszonylag olcsó csoma­golóeszközöket, pl. a szinte kivétel nélkül vissza­térő palackot, valamint zacskót, tasakot stb. lénye­gesen drágább eszközök váltották fel. Mivel a ter­méknek ma már önmagát kell felkínálnia, a cso­magolás rendkívül fontossá vált.

A csomagolás - miután betöltötte feladatát - hulladékként jelentkezik a környezetünkben. Környezeti szempontból legveszélyesebbek a műanyagok, különösen a klórtartalmúak. Ezek anyagát a mikroorganizmusok, a gombák, baktériumok szén-dioxidra, vízre és humuszra bontják.

A csomagolószer gyűjtőfogalom, a csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag), csomagolási segédanyagok (szeg, ragasztó, stb.) és csomagolóeszközök összességét jelenti.

Papír és papírból készült csomagolóeszközök

A papír anyaga fából, szalmából, növényi rostokból előállított cellulóz. Ide tartozik valamennyi, csomagolási célra előállított kezeletlen, illetve kezelt (mechanikai úton, felületén, anyagában, kémiailag, stb.) papír. Követelmény velük szemben a semleges kémhatás, a szagtalanság és a célnak megfelelő szilárdság.

A papír csomagolóanyagok előnyei az olcsó ár és a csekély össztömeg, a jó nyomtathatóság, sokoldalú feldolgozhatóság, környezetbarát jelleg. Kedvezőtlen tulajdonságai közé tartozik a vízgőz- és szagáteresztés, kis szakítószilárdság, amely nedvesség hatására tovább csökken. A hátrányos tulajdonságok műanyaggal társítva kiküszöbölhetők.

Fém és fémből készült csomagolóeszközök

A csomagolástechnikában a legnagyobb mennyiségben alkalmazott csomagolóanyag: a fehérlemez, a feketelemez és az alumínium. A fém csomagolóeszközök előnyei, hogy aromazárók, hőmérséklettűrők, higiénikusak, formatartók, hosszú ideig tökéletes áruvédelmet biztosítanak, mechanikai igénybevételektől, fénytől, nedvességtől egyaránt védik az árut, jól lakkozhatók, litografálhatók (nyomat), könnyűek, gazdaságosan, biztonságosan szállíthatók és újrahasznosíthatók. A hátrányos tulajdonságaik a magas ár, a betöltött áru nem látható, a fehér- és a feketelemez korrodál. Fémből fóliát, vékony és vastag falú csomagolóeszközöket készítenek.

Műanyag csomagolóeszközök

A műanyagok vegyi úton előállított óriásmolekulájú anyagok. Előnyei: csekély tömegű, kiváló vízgőz-zárás, többnyire aroma-zárású, könnyen megmunkálható, viszonylag olcsó, flexibilis, és áttetsző csomagolás is készíthető. Hátrányos tulajdonságok: könnyen szennyeződnek porral (az elektrosztatikus feltöltődés miatt), környezet-idegenek, többségük környezetszennyező, felületükön jól tenyésznek a mikroorganizmusok.

Üvegből csomagolóeszközök

Az üveg homok, mészkő és szóda megolvasztott keverékéből gyártott rideg, kemény, törékeny anyag. Előnyei: átlátszó/áttetsző, folsavon (HF) kívül más anyaggal nem lép kémiai reakcióba, vízgőz-, zsír-, gáz és aromazáró, sterilezhető, könnyen tisztítható, színezhető, jól formázható, formatervezhető, megfelelő falvastagság mellett nagy nyomást is elvisel, többször felhasználható, újrahasznosítható. Hátrányos tulajdonságok: törékeny, nagy saját tömeg és az ebből következő költséges szállítás, raktározás, a nagy fényátbocsátó képesség (színezéssel csökkenthető).

Fából készült csomagolóeszközök

Előnyök: rugalmas, könnyen megmunkálható, a mechanikai hatásoknak jól ellenállnak. Hátrányos tulajdonságok: a vizet könnyen felveszi, illetve leadja (dagadás vagy zsugorodás). Fából leggyakrabban ládákat és hordókat készítenek.

Textil alapanyagú csomagolóeszközök

A textil alapanyagok közül csomagolásra általában a lent, a kendert, a jutát, és - kisebb arányban - a pamutot használják fel. Ütésre, nyomásra kevéssé érzékeny áruk csomagolására használhatók, emiatt alkalmazásuk aránya kicsi. A textíliák gyűjtő- és szállítási csomagolására használják a bálát.

Kombinált csomagolás

A kombinált csomagolás: a különböző alapanyagok gyártás közbeni tartós egyesítésével jön létre. Csökkenti az egyes csomagolóanyagok hátrányos jellemzőit, illetve egyesíti az előnyös tulajdonságokat.

Előállítási módok:

  • társítással: az alapanyagokat keverik, (pl. különböző műanyagokat elegyítenek),
  • bevonással: (pl. papírt megolvasztott viasszal vagy műanyaggal vonnak be),
  • rétegezéssel: (két vagy több anyagragasztással pl. hőre lágyuló műanyaggal való egyesítése).
  • átitatással: (pl. nátronpapír olajjal a fémtárgyak csomagolására).
A folyadékok aszeptikus (csíramentes) „dobozos" csomagolása például hétrétegű anyag; a doboz anyagai: polietilén-karton-­polietilén-karton-polietilén-alumíniumfólia-polietilén. Az összetételük miatt erősen terhelik a környezetet (7.2. ábra).

7.2. ábra: Kombinált csomagolás

A csomagolás segédanyagai

Feladatuk: az áruforgalom megkönnyítése, valamint az áruvédelem fokozott biztosítása. Lehetnek: záró elemek, rögzítő anyagok, árucímkék, párnázó anyagok, páramegkötő anyagok.