A cirok rendszertana és alaktana

Rendszertana

A trópusokon, szubtrópusokon honos Sorghum nemzetségnek körülbelül 60 faja van, többségében fűszerű, magas növények. A silócirok (Sorghum dochna var. saccharatum) egyszikű növény, a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik. Meleg éghajlaton évelő növény, hazánkban nem telel át, egyéves növényként termesztjük.

A silócirok C4-es növényként jól alkalmazkodott a magas hőmérséklethez és nagy fényintenzitáshoz, nagy szárazanyag termelésre képes. Rövidnappalos növény. A legtöbb hibrid érzékeny a fotoperiódusra, egy-kettő közömbös.

 

Morfológiája

Gyökérzet

Gyökérzete igen dús mellékgyökér-rendszer, sűrűn behálózza a talajt. A gyökérzet nagy része sekélyebben helyezkedik el, mint a kukoricáé, de sokkal jobban elágazik. A nagy gyökértömeg és nagy szívóerő következtében nagyon hatékonyan veszi fel a vizet a talajból, és nagy mélységig képes teljesen kiszárítani azt. Kiváló szárazságtűrő képessége és rossz elővetemény értéke részben ennek köszönhető.

Szára

A növény habitusában, a virágzat kivételével, nagyon hasonlít a kukoricához. Szára erős, hengeres, az egyik oldalon barázda fut végig, belül tömött, rostos szerkezetű, a kukoricáéhoz hasonló. Bokrosodik, a jellemző hajtásszám 2-7 között van, a bokrosodás kedvező tulajdonság.

A szár viaszréteggel fedett, átmérője az alsó internódiumokban eléri a 3 cm-t. A silócirok magassága 1,5-4,5 m között változhat. Kedvező körülmények között heti növekedése elérheti a 30-50 cm-t is. A szár lédús, a létartalom 70-80 % körüli lehet, könnyen kipréselhető. A szárlé átlagosan 18-22 % nem kristályosítható cukrot tartalmaz, ebből szacharóz 5-18 %. A kifejezetten cukorszirup nyerésre termesztett hibridek szárlevének cukortartalma a 25 %-ot meghaladhatja.

A levelek

Levelei hullámos szélűek, a kukorica leveléhez nagyon hasonlóak, de keskenyebbek, vastag viaszréteggel borítottak. Hosszuk 70-120 cm, szélességük 5-8 cm. Színük sötétzöld, a viaszréteg miatt szürkésfehér árnyalatú. Nóduszonként egy levél fejlődik, a levelek száma 11-17 közötti, genetikailag determinált, hibridenként változó. A levélhüvely körülöleli a szárat, részt vesz annak szilárdításában.

 

A virágzat

A silóciroknak bugavirágzata van, a bugatengely oldalágai örvös elágazásokba rendeződnek. A füzérkében két virág található, de csak az egyik termékenyül. A virágzás a buga csúcsán kezdődik, és lefelé halad. Az öntermékenyülés aránya körülbelül 80-95 %. Az idegentermékenyülésnek fontos szerepe van a nemesítésben és a hibrid előállításban. A pollent a szél és kis részben különböző rovarok szállítják.

Termése

Termése szemtermés, színe barna, az endospermium fehér, karotint nem tartalmaz. A pelyva csak félig öleli a szemet, könnyen csépelhető. Tannint tartalmaz. Fehérjetartalma 10-11 %. Ezerszemtömege 28-33 g.