A hibrid vetőmagkukorica termesztése

Az első fajtahibridet Magyarországon Fleischmann Rudolf hozta létre 1930-ban. Termőképessége a szülőpárokét 10-15 %-kal múlta felül. Ennek a nemzetközileg is jelentős eredménynek az elismertetésére a gazdasági válság és a háborús évek miatt nem volt lehetőség.

Az ötvenes évek elején megkezdett hibridkukorica program egymástól elválaszthatatlan szakaszai - a hazai nemesítés és a nemesítés nemzetközi kooperációi, a vetőmagszaporítás, a vetőmag üzemi feldolgozása, a minőség állami ellenőrzése - mind egy-egy fontos tényezője a hibridkukoricák magyarországi elterjedésének.

A hazánkban először megjelent beltenyésztéses hibridek négyvonalas DC hibridek voltak. Az SC hibridek vetőmag előállítása, mivel a vetőmag a nagyon érzékeny, gyenge termőképességű beltenyésztett vonalakon történik, nem volt gazdaságos. Nagyon korszerű, magas színvonalú agrotechnika alkalmazásával lehetett az SC hibridek vetőmagját gazdaságosan előállítani. Az SC hibridek elterjedését nagyobb termőképességük indokolta, a négyvonalas hibrideknél 10-14 %-kal többet teremnek.