A tritikálé rendszertana és alaktana

Rendszertana

A Pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik. Mesterségesen előállított fajhibrid, a búza és a rozs keresztezéséből jött létre. Tudományos neve: x Triticosecale.

Alaktana

Bojtos gyökérzete van. A búzához és rozshoz hasonlóan, a talajban lévő bokrosodási csomókból fejlődő másodlagos gyökérzete adja a gyökértömeg legnagyobb részét. Kiváló alkalmazkodóképességét a nagy tömegű, jól fejlett másodlagos gyökérzetének köszönheti. Erőteljes gyökérzete teszi alkalmassá gyenge adottságú területek hasznosítására.

Szára szalmaszár, vastag viaszréteggel fedett, emiatt színe kékeszöld. Magassága a búzáét meghaladja, 100-150 cm, ezért hajlamos a megdőlésre. Vannak ún. törpe fajták is, ezek magassága csak 50-70 cm.

Bokrosodása igen erőteljes, nagyszámú mellékhajtást fejleszt. Az első fajták csírázóképessége gyenge volt, így az állomány sűrűsége, a jó bokrosodás ellenére sem érte el a búzáét vagy a rozsét.

A levelek három részre tagolódnak: a levélhüvelyre, a levéllemezre és a nyelvecskére. Fülecskéi a két szülő közötti méretűek. A levéllemez széles, hosszú, jól fejlett. Jó gyomelnyomó képessége a jó bokrosodásának és nagy levélfelületének köszönhető, hamar beárnyékolja a talaj felszínét.

A búzához hasonlóan kalászvirágzata van (füzéres füzér), virágzata inkább a rozséhoz áll közelebb. Kalászkáiban 3-5 virág fejlődik, de a pelyvák a búzáéhoz hasonlók. A rozstól eltérően általában két-három virág termékenyül. A kalászon gyakran lilás (antociános) színeződés látható. A kalász a búzáénál tömöttebb és hosszabb, lehet tar vagy szálkás, a fajták legtöbbje szálkás.

Öntermékenyülő 70-80 %-ban, az idegentermékenyülés aránya a búzánál nagyobb, 20-30 %.

 


A tritikálé termése szemtermés, a maghéj összenőtt a terméshéjjal. A búza termésénél megnyúltabb, vékonyabb, kissé ráncos felületű de nem annyira aszott, mint a rozsé. Ezerszemtömege fajtától függően 36-55 g lehet, az újabb fajták termése teltebb, nagyobb tömegű.

A szem keményítőtartalma 72-75%. Tartalmaz sikérfehérjéket, az újabb fajták sikérmennyisége eléri a búzáét, a sikér minősége azonban még gyengébb, a sikér vázfehérjéi kevésbé alakulnak ki. Szemtermése a rozsénál 15-20%-kal több fehérjét tartalmaz. A fehérje aminosav összetétele nagyon kedvező. Magasabb fehérjetartalma és egyéb kedvező beltartalma miatt a búzánál és rozsnál is értékesebb takarmány.

A tritikálé termésének nyerszsírtartalma 1,3-1,8%, ásványianyag (hamu) tartalma 1,7-2,4%. Kalcium és magnézium tartalma a búzánál és rozsnál kétszer nagyobb, ami takarmányozási vagy táplálkozási szempontból kedvező.