Az őszi káposztarepce rendszertana és alaktana

A káposztarepce két alfaja ismert: az őszi- és a tavaszi forma, Magyarországon az őszi káposztarepcét termesztjük kizárólagosan.

Alaktana: Amennyiben a mag vetés után elegendő nedvességhez jut, 3-4 nap múlva megkezdődik a csírázása. A talaj felszínére kerülő sziklevél a napfényen zöld színűvé válik, asszimilációja már ellátja tápanyaggal a repcét, ez biztosítja a gyököcskéből az elsőrendű gyökerek fejlődését.

Főgyökérrendszere van, gyakran 2 m mélységbe is lehatol a karógyökér. A gyökérzet nagyrésze a talaj felső, művelt rétegében található, a növény betakarítása után akár 1 400- 2 000 kg/ha szárazanyag mennyiség is visszamarad a talajban (ez javítja a talaj szerkezetét).

A szár magassága fajtától függően 110-150 cm magasságot érhet el, viaszos bevonatú, színe hamvaszöld, gyakran antociános. A repce szára dudvásszár, hengeres vagy tojásdad keresztmetszetű, elágazódó. A szár állóképessége, szárszilárdsága fajtatulajdonság, de a környezeti tényezők és az agrotechnika is nagymértékben meghatározza. A megdőlt állomány betakarítása csak jelentős termésveszteséggel lehetséges.

A lomblevelek szórt állásban helyezkednek el a száron, enyhén szőrözöttek, viaszréteggel borítottak, színük szürkés-kékes.

Sátorozó fürtvirágzata élénk citrom- vagy krómsárga színű jellegzetes keresztes virág. A csészelevél a 4 szirommal váltakozó állású, a szirmok egymással szemben keresztben állnak, a 6 porzóból a 4 belső hosszabb. Egy tábla virágzása akár 30-40 napig is elhúzódhat (április második felétől május elejéig), meleg, száraz időjárásban rövidebb, hűvösebb, csapadékos időjárás esetén pedig hosszabb virágzási időre kell számítani, a szeles idő is meggyorsítja a növények virágzását. A virágzás idején nagyon lényeges az állati kártevők elleni védekezés (mivel mézelő növény, méhkímélő technológia alkalmazásával).

 

A repce fakultatív öntermékenyülő növény (a virágok kétharmad részben öntermékenyülőek, egyharmad részben pedig idegentermékenyülőek). A repcevirágokat leggyakrabban a mézelő méhek, de más méhfajok (bányászméhek, karcsú méhek, fali méhek) látogatják. A legfontosabb tényező a repce beporzásában mégis a szél (a mozgó növényeken a portokokból a bibére hull a virágpor). A főhajtás virágainak kb. 76 %-ából alakul ki termés.

A repce termése sokmagvú becő. A középső és a csúcsi virágok kinyílásáig a már korábban megtermékenyült virágokból a becők kifejlődnek (az egyenetlen érés miatt nehéz a betakarítási idő helyes megválasztása). A becőben 19-22 db két sorban elhelyezkedő szürkésbarnától feketéig változó színű mag található 40-50 % olajtartalommal. A magok gömbölyűek, színük fekete vagy ibolyásfekete, sima.