Rendszertana, alaktana

Rendszertana

A vöröshere (Trifolium pratense L.) a hüvelyesek (Fabales) rendjének pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába, a herefélék (Trifolium) nemzetségbe tartozó faj.

 

Alaktana

A vöröshere évelő, lágy szárú növény. Termesztésben két évig van, de több évig is képes fennmaradni, és vannak hosszabb ideig termeszthető változatai is.

Erős karó gyökere van, amely általában 60-70 cm mélyre hatol a talajba. A mellékgyökerek mennyisége a talajban lefelé haladva csökken, kb. 50 cm mélyen hálózza be azt. A lucernához hasonlóan a talaj felszínéhez közel található a gyökértörzs vagy rizóma.

A gyökérzet sekélyebb elhelyezkedéséből is adódik, hogy a lucernánál több csapadékot igényel, a talaj mélyebbb rétegeiből kevésbé tudja a számára szükséges vízmennyiséget felvenni.

A hajtások a gyökértörzs csúcsi részéből törnek elő, számuk a néhány darabtól több tíz darabik is terjedhet a térállástól függően. A növény magassága 80-90 cm-t is elérhet, a korai fejlődésű, déli származású fajták szára alacsonyabb.

Levélzete hármasan összetett. A levélkék száma rendszerint három, de előfordul 4-5 lemezű levél is. Az alsó levelek hosszú, a felső szárlevelek rövid nyelűek. A levelek alakja tojásdad. A levelek színén többnyire félhold vagy ék alakú, világosabb szürkészöld színű folt látható.

Virágzata kettős fürtös típusú fejecske vagy más néven gombvirágzat, amelyből csak az egyik fejlődik ki. Egy hajtáson 1-4 virágzat fejlődik. Egy virágban a virágok száma száz fölött is lehet. A virág színe többnyire lilás piros.

A vöröshere a lucernához hasonlóan idegentermékenyülő növény, öntermékenyülés még az arra hajlamosító körülmények esetén is ritka, mivel önmeddő.

Az élénk virágszín, és a bőséges nektártermelés biztosítja a rovarok általi megporzást. Megtermékenyülése azonban nehezebb, mint a luceráé, mivel a pártacső hossza akár a 10 mm-t is elérheti, a háziméhek szívókája azonban ennél rövidebb. Csak a hosszú szívókájú vadméhek, Magyarországon elsősorban a poszméhek képesek biztonságosan beporozni.

A hűvös, csapadékos idő csökkenti a nektártermelést, és a megporzó rovarok mozgását is.

A tetraploid fajták pártacsöve hosszabb, mint a diploidoké, ezért a megtermékenyülés kedvezőtlen időjárás esetén kevésbé biztonságos.

A vörösherének tojásdad alakú, egy-vagy kétmagvú hüvelytermése van. A magvak szabálytalanul tojásdad (vese) alakúak, a köldöki részen befűződéssel. A mag színe sárga, sárgásbarna vagy lilás. A diploid fajták ezermagtömege 1,5-2,3 g, a tetraploidoké 2,5-3 g.