Rendszertana és alaktana

Rendszertana

A legfontosabb répa faj (a Beta vulgaris) a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába, a Beta nemzetségbe tartozik. Alfajai a termesztett cukorrépa (Beta vulgaris convar. altissima Doell.), a takarmányrépa (convar. esculenta), a cékla (convar. rubra) és a mangold.

A termesztett répák a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékén ma is vadon termő vad répából (Beta vulgaris spp. perennis var. maritima L.) származnak.

 

Alaktana

A cukorrépa kétéves növény, első évben fejleszti a répatestet (ebből nyerjük a cukrot) és a levélzetét, második évben pedig a hajtásrendszerét, amin kialakulnak a virágok és a termés.

A répa gyökérrendszere főgyökérből és a gyökér két oldalán képződött oldalgyökerekből áll, az oldalgyökerek vékony hajszálgyökerekbe keskenyednek. A gyökérzet 1,5-2,0 m-re hatol le a talajba. A főgyökér megvastagodott, raktározó karógyökér, 16-18% cukortartalommal. A répatest részei a répafej, a répanyak, a gyökértest és a gyökérfarok. A répafejen növekednek az első évben a levelek, a második évben pedig a magszárak. A répanyak köti össze a répafejet a répatesttel, nincs rajta sem levélrügy sem oldalgyökér. A gyökértest (répatest) a tartalék tápanyagok (főleg cukor) raktározására szolgál, alakja lefelé kúposan elkeskenyedik. Két oldalán egymással szemben gyökérbarázda található.

A répatestben a legtöbb cukor a középső, súlyponti részben helyezkedik el. A cukor kinyerése szempontjából a répanyakban és a répatestben raktározott cukornak van legnagyobb jelentősége. A répatest alsó, elvékonyodó része a farok.

A répatermesztés első évében a répafejen spirális alakzatban elhelyezkedő, folyamatosan növekvő levélkorona képződik. A levelek nagyméretűek, a levéllemez kissé fodros, élénkzöld színű. A répatermesztés második évében képződnek a répafejen a magszárak a levelek hónaljában elhelyezkedő rügyekből. Fajtától, termesztési körülményektől függően egy vagy több főtengely képződik, amelyeken az oldalrügyekből másodrendű hajtások, ezeken pedig harmadrendű hajtások alakulnak ki.

Virágzata gomolyos fűzér, az összetett virágzatban 3-5 virág található csoportokban, ezek alkotják a gomolyvirágzatot.

Termése gomoly. A csoportokban elhelyezkedő 3-5 virág alapi része a virágzás után összenő egymással, megvastagodik, fásodik. A gomolyokban található egyes virágok termése kupakosan felnyíló csalmatok, ez majd a mag csírázása idején nyílik fel. A több csírát tartalmazó terméseket sokmagvú (multigerm) terméseknek hívjuk. A répa nemesítése során olyan répafajtákat, hibrideket állítottak elő, amelyek egy virágból alakulnak ki, egy csírát tartalmaznak (monogerm). A répa idegen megtermékenyülő növény, a rovarok végzik a virágok megporzását. Ezergomoly-tömege 13-22 gramm.