Származása, jelentősége, felhasználása

A borsó az egyik legrégebben termesztett kultúrnövényünk, nagyon fontos szerepe van az emberi táplálkozásban és az állatok takarmányozásában. Eredete még ma sem teljesen tisztázott. Vavilov származási helyeként Délnyugat-Ázsiát (Kis-Ázsia, Perzsia, Afganisztán, Turkesztán és Északnyugat-India jelöli meg.

Neolit kori (i.e. 7 000 - 6 000 között) elterjedését a Közel-Keletről (Lagrosz hegység) bizonyítják a mezei borsó megtalált magvai. Az ókori írásos emlékekben is szerepel a borsó (régi görögök, római pásztorköltemények, füvészkönyvek említik).

A hüvelyes növényeknek, így a borsónak is a világ lakosságának táplálkozásban és az állatok takarmányozásában nélkülözhetetlen szerepe van. Élelmiszerként és takarmánynövényként történő felhasználását fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványianyag-tartalma indokolja.

Magyarországon az utóbbi években 25 ezer ha körül alakult a vetésterülete a szárazborsónak, 1,3-2,4 t/ha-os termésátlaggal. A zöldborsót 15-20 ezer ha-on termesztjük, 5-10 t/ha-os termésátlaggal.

Felhasználása: A borsó felhasználása igen sokrétű, gyakorlatilag az egész növény hasznosítható. A zöldborsónak főleg az emberi élelmezésben van nagy szerepe, a leveszöldségek (sárgarépa, petrezselyem, stb.) után gyakorlatilag a zöldborsó az első nagy mennyiségben termesztett zöldségnövény, amit különböző feldolgozottsági állapotban fogyasztunk. Zöldborsóként frissen, illetve a tartósítóipar (konzervipar, hűtőipar) által feldolgozva a magját, a cukorborsót hüvellyel együtt fogyasztjuk. A biológiailag érett termés- a szárazborsó - (sárga vagy zöld magszínű) étkezési vagy takarmányozási célra használható. A növény friss zöldtakarmányként vagy szilázsként állatok takarmányozására is alkalmas.

Szárazborsó összetétele: A szárazborsó magja 53-60 % szénhidrátot, 22-28 % nyersfehérjét, 1,5-1,9 % olajat és 3 % hamut tartalmaz. A fehérje-tartalom nagysága elsősorban fajtától függő tulajdonság, de a környezeti feltételek és a termesztéstechnológia is befolyásolja. Jelentős vitamin-tartalommal is rendelkezik (B1-, B2-, nikotinsav, C-vitamint), ami növeli használati értékét.

A borsómagban is található emésztést gátló fehérje, ami az emészthetőségét rontja.