Származása, jelentősége, felhasználása

A burgonya igen fontos népélelmezési cikk, a hiányzó gabonafélék pótlásával igen nagy szerepe volt az éhínségek átvészelésében. Jelenleg emberi fogyasztásra, régebben takarmányozásra és szeszgyártásra is termesztették, valamint igen fontos alapanyaga a gyógyszeriparnak is.

A burgonya géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Az amerikai kontinens felfedezése előtt az inkák már termesztették a mai Peru, Bolívia területén, a kukorica mellett fontos élelmiszernövény volt.

Európába először a XVI. sz-ban került be (spanyolok hozták be Chile meghódítása után). A burgonyanövény nagy alkaloida-tartalmú (solanin), ezért Európában lassan terjedt el, élelmiszerként először csak a XVIII. sz. elején Angliában és Írországban kezdték el termeszteni.

Magyarországon a XVIII. sz. végén Mária Terézia és II. József központi intézkedései (ingyen vetőgumó szétosztása) segítették a burgonya megismerését és elterjesztését.

Magyarországon az 1 főre jutó burgonyafogyasztás az 1934-38-as években 130 kg/fő volt, a háborúk alatt növekedett fogyasztása. Az 1970-es években 70 kg/fő körül alakult az 1 főre eső burgonyafogyasztás, ma a táplálkozási szokások változásának következményeként 60-62 kg/fő körüli. A burgonya feldolgozottságának bővülésével (gyorsfagyasztott hasábburgonya, burgonyapehely, burgonyaszirom, stb.) növekedett a konyhakész és félkész termékek fogyasztásának aránya.

A burgonyagumó átlagos szárazanyag-tartalma 20-25 %, víztartalma 75-80 %, keményítő-tartalma 14-18 %,nyersfehérje-tartalma alacsony: (0,7)-2-(4,6) %, biológiai értéke viszont jó, vízoldható szénhidrát-tartalma 0,5 %,nyersrost-tartalma 0,7 %, nyerszsír-tartalma 0,1 %, hamutartalma 1,1 %. Jelentős a C-vitamin tartalma (20-25 mg/100 g), valamint nikotinamid 1 mg/100 g mennyiségben, A, B6, B1, B2, vitaminok. 150-300 mg/100 g foszfor, 100-200 mg/100 g kén és 1 700-2 000 mg/100 g kálium is található a burgonyagumóban.

A burgonya alkaloidjai közül a szolanin 20-48 mg% mennyiségben a gumóban, 135-270 mg% a sztólóban és 510-520 mg% a levélben található, ezen kívül tartalmaz még chaconint, demisszint és szolanidint. A magas szolanin-tartalmú (megzöldült) burgonyagumó fogyasztásra alkalmatlan.