Származása, jelentősége, felhasználása

A lucerna nagy fehérjetartalmú, pillangós virágú takarmánynövény. A mérsékelt égöv országaiban termesztik, legnagyobb a termőterülete Európában és Észak-Amerikában.

A takarmánylucerna őshazája a közel-keleti géncentrumban van, innen terjedt el Európába. (Az amerikai földrészen a lucerna megnevezésére használt alfalfa szó is arab eredetű, jelentése: a legjobb takarmány.) Hazánkban a XVIII. század végén honosította meg a Tessedik Sámuel.

A tarkavirágú lucerna a Medicago falcata L. és a Medicago sativa L. spontán kereszteződéséből jött létre. Igénytelenebb, jobb a fagy- és télállóképessége. A gyenge adottságú termőterületeken (homoktalajok) van jelentősége.

A sárkerep lucerna (sarlós-, vagy svédlucerna) szárazságtűrő, igénytelen növény. Termesztésének hazánkban nincs jelentősége, vadon is előfordul száraz gyepekben.

Magyarországon a lucerna néhány évtized alatt elterjedt. Egy évszázad során a természetes szelekció révén a legjelentősebb termesztési tájkörzetben, a Tiszántúlon az ott uralkodó szélsőséges ökológiai viszonyokhoz alkalmazkodó, jó fagy- és télállóságú, szárazságtűrő tájfajták jöttek létre. A múlt század végétől vetőmagja is keresett exportcikk lett. A lucerna termesztése teljesen gépesített, öntözéses és öntözés nélküli gazdálkodásba is jól beilleszthető.

A lucernatermesztés jelentősége leginkább a

-         takarmányozásban,

-         elővetemény-értékében és talajvédő hatásában,

-         valamint a vetőmagtermesztésben nyilvánul meg.

A lucerna az egyik legértékesebb szálastakarmány. Magas emészthető nyersrost-tartalma miatt különösen az összetett gyomrú állatfajok (szarvasmarha, juh) takarmányozásában játszik meghatározó szerepet.

Területegységre számítva a szálas takarmányok közül a legtöbb emészthető nyersfehérje a lucernával érhető el, melynek biológiai értéke is kimagasló. Emellett magas a karotin- és ásványianyag-tartalma. Különböző formában (zöldtakarmány, széna, szilázs, szenázs) hasznosítható.

Elővetemény-értéke kiváló, a gyökérzetén szimbiózisban élő Rhizobium baktériumok segítségével légköri nitrogént fixál, amelynek mennyisége 100-200 kg-ot is elérhet feltöréskor hektáronként. Mindemellett mélyre hatoló, kiterjedt gyökérrendszere jelentős szervesanyag-tömeget hagy vissza a talajban, javítja annak fizikai struktúráját, drénező hatást fejt ki. Az eróziónak kitett területeken jelentős talajvédő hatású.

Magyarország a lucernamag-termesztés északi határán helyezkedik el. Európában Franciaország, Olaszország, Bulgária és Horvátország mellett Magyarország ökológiai adottságai is kedvezőek a jó minőségű lucernamag-termesztés számára.

A lucerna vetőmag előállítása nem igényel kiváló minőségű termőföldet, közepes-gyenge tápanyagszolgáltató képességű talajokon is sikeres lehet. Az ország keleti és délkeleti termesztési régióiban 200-250 kg/ha magtermés érhető el.