Származása, jelentősége, felhasználása

Az egyik legősibb termesztett növényünk az árpa. Termesztésére a kőkorszakból is vannak adatok. Sör készítésére is régóta használja az emberiség, a 7000 éves sumér kőtáblák szerint abban az időben már többféle sör létezett, melyek előállításához árpát is felhasználtak. A géncentruma Elő-Ázsiába tehető.

A tavaszi árpát többféle célra használhatjuk. Egyrészt fontos élelmiszeripari nyersanyag. Jelentős mennyiséget dolgoz fel a söripar, az összes termés körülbelül egyharmadát. Ezen kívül malátakávé (a koffeinmentes pótkávék egyik alkotórésze), valamint árpagyöngy (a rizs helyettesítésére alkalmas) készülhet belőle. A tavaszi árpából készült lisztet felhasználják a csecsemőtápszerekben, gabonapelyhekben, különböző salátaöntetekben, levesporokban.

A másik nagy felhasználási terület a takarmánycélú hasznosítás. A hazai söripar számára szükséges mennyiséget meg lehet termelni körülbelül 40-50 ezer ha-on, a maradék területen főképpen takarmány célra termesztik a tavaszi árpát.