Származása, jelentősége, felhasználása

A kukorica az amerikai kontinensről származik, őshazája valószínűleg Peru és Mexikó területére tehető. A kukorica sokcélú felhasználása között a teljes hajtás zöldtakarmánynak való alkalmazása is régi időkre nyúlik vissza. Tartósítani viszont nem tudták, így csak a nyári zöldtakarmányként jöhetett szóba, ami miatt felhasználása erősen korlátozott volt.

A kukoricaszár erjesztéses tartósításának első bizonyítékai a XVIII. századból származnak, ekkor Svédországban és Oroszország egyes részein már alkalmazták ezt az eljárást.

Ma a teljes kukoricanövény takarmányként való felhasználása általában háromféleképpen történhet:

-        A különböző szárazanyag tartalommal betakarított silókukorica és a zúzva betakarított teljes kukoricanövény silózása, illetve a belőlük készített szilázs etetése.

-        A sűrűre vetett kukoricacsalamádé zölden való etetése. Hátránya, hogy rövid ideig áll rendelkezésre, tartósítás nélkül nem tárolható.

-        Az érett kukoricaszár etethető szárazon, vagy silózva, de le is legeltethető. Tápértéke kicsi, csak kiegészítő takarmánynak használható, nem alkalmas a takarmánybázis kialakítására.

A kukoricaszilázs jelentősége a legnagyobb, mert erjesztéssel tartósított takarmányként egész évben rendelkezésre áll, jó beltartalmi értékei vannak, így a szarvasmarha állomány tömegtakarmány bázisává vált. Fontosságát kiemeli, hogy a kukorica szilázs már a korszerű és gazdaságos takarmányozás megvalósítására is alkalmas. Így a silókukorica a szarvasmarhák egész évi tömegtakarmány szükségletének a kielégítését biztosító kombinált takarmányféleség, amely lédús-, és abraktakarmány is egyszerre.

A silókukorica egyébként ízletes, nagy tápanyag- és karotintartalmú takarmány, termesztése gazdaságos és olyan ökológiai viszonyok közt is termeszthető, ahol a szemes kukorica már nem érik be.

Az utóbbi években a szecskázott és zúzott teljes kukoricanövény silózásán kívül terjedőben van a kukoricacső-zúzalék és a kukoricacső-dara erjesztéses tartósítása és felhasználása is. Ezek mind a kukorica gazdaságosabb tárolását és hasznosítását szolgálják.

Hazánkban a silókukoricát 95-100 ezer hektáron termelik, másodvetésben is termeszthető, a fővetésű silókukorica aránya 88-90 %.