Termőhelyigény

Éghajlatigény

Magyarország éghajlati adottságai (a hűvösebb hegyvidékek és hegyekkel körülzárt katlanok kivételével) megfelelnek a napraforgó-termesztés számára, az ország eltérő adottságú területei azonban nem egyformán felelnek meg a napraforgó igényének, a rendelkezésre álló víz- és hőmennyiség befolyásolja az elérhető termés nagyságát. A napraforgó melegigényes növény, az ország azon területei a legmegfelelőbbek a napraforgó-termesztés számára, ahol a FAO 400-as kukorica hibridek szeptember végéig biztonsággal beérnek.

A napraforgó csírázásához 8-10 °C-os talajhőmérsékletet igényel, a késői fagyok károsíthatják, a tartósan -4 °C alatti hőmérsékletet nem viseli el.

A tenyészidőszakban 1600-2800 oC hőösszeget és 1100-1400 napfényes órát igényel éréséig, a tenyészidőszak hosszától függően. A levegő alacsony páratartalma gátolja a tányérbetegségek kialakulását. Érését a száraz, alacsony páratartalmú levegő elősegíti, valamint ez gátolja a tányérbetegségek megjelenését, elterjedését is.

 

Vízigény

A napraforgó jó vízfelvevő képességgel rendelkezik, fejlett gyökérzete a talaj mélyebb rétegeiben elhelyezkedő vizet is képes hasznosítani, ezért az ország szárazabb területein is termeszthető. Talajszárító hatását az utónövény tervezésekor figyelembe kell venni. Vízigénye: 500 mm, transzspirációs együtthatója 470-750 l/kg. A napraforgó számára nem előnyös a csapadékos, hűvös időjárás, ilyenkor fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, és jelentős termésveszteség következik be.

 

Talajigény

A nagy olajtartalmú, érzékenyebb napraforgó hibridek a jó állapotú csernozjom, barna erdőtalajokon termeszthetők legeredményesebben. Kisebb termést várhatunk, de alkalmasak a jobb minőségű réti, réti szolonyec és öntés talajok is. A kis olajtartalmú fajták a humuszos, gyengén humuszos homok talajon és sziken is sikeresen termeszthetők. A napraforgó-termesztés számára a hideg, vizes, későn felmelegedő, erősen kötött talajok nem alkalmasak.

A talaj kémhatásával (pH) szemben a napraforgó közömbös, legkedvezőbb számára a semleges körüli vagy enyhén savanyú talaj.