Termőhelyigény

Talajigény

A silócirok nem igényes a talajokkal szemben. Kedvezőtlenek a nehezen felmelegedő, hideg talajok. Nem alkalmasak a sekély termőrétegű, szélsőséges vízgazdálkodású talajok (futóhomok, szoloncsák), valamint a 5 pH alatti savanyú talajok.

A kukoricánál jobban elviseli mind a savanyú, mind a lúgos talajokat, 5,5-8,5 pH közötti talajokon biztonsággal termeszthető. A túl nedves, hideg talajokon lassan fejlődik és alacsony marad. Hazánkban a termesztési körzeteit elsősorban hőigénye határozza meg.

 

Éghajlatigény

Származásából következően nagyon melegigényes növény, hőösszegigénye 2600-3300 °C. Általában az egyenlítőtől a 45. szélességi körig termeszthető az északi és déli féltekén. Kiváló alkalmazkodóképességét mutatja, hogy a legkülönbözőbb éghajlatú országokban termesztik.

Hazánk a silócirok termesztésének északi határát jelenti. Biztonságos termesztésére elsősorban az ország déli része alkalmas. A csírázásához 12-16 °C-os talajhőmérsékletet igényel. Megfelelő fejlődéséhez 21°C-ot meghaladó júliusi átlaghőmérsékletre van szüksége. A csapadékra nem annyira igényes mint a hőmérsékletre. Viaszos levelei és szára, valamint erőteljes gyökérzete következtében szárazságtűrése kiváló, jóval meghaladja a silókukoricáét.