Termőhelyigény

Talajigénye

A búzánál igénytelenebb a talajjal szemben. Alkalmazkodóképességét a rozstól örökölte. Jó eredménnyel termeszthető a jó kultúrállapotú, jobb minőségű homoktalajokon, a középkötött csernozjom talajokon, barna erdőtalajokon, réti talajokon. A tritikálé termesztése elsősorban azokon a területeken került előtérbe, ahol azelőtt rozsot termesztettek. A jobb minőségű rozstalajokon a tritikálé jelentősen többet terem a rozsnál.

Nagyon jól tűri a magas sótartalmú talajokat, a savas vagy lúgos kémhatású talajokat. A gyengébb talajokon, pl. szikeseken, nagyobb termést ad a többi gabonánál.

A rozsnál nagyobb víz- és tápanyagigénye miatt a gyenge homoktalajokon nem ajánlott a termesztése. Nem kedvezőek a hegy- és dombvidékek gyenge minőségű, sekély termőrétegű, erodált talajai.

Éghajlatigénye

A tritikálé előállítása során fontos szempont volt, hogy a rozs kiváló alkalmazkodóképességét, ellenállóképességét örökölje. Ennek megfelelően a tritikálé szárazságtűrése, hidegtűrése, melegtűrése kiemelkedő. Alkalmazkodóképességét jól példázza, hogy a sarkvidékek kivételével az összes kontinensen megtalálható.

Hazánkban az egész ország területén termeszthető, de inkább a hűvösebb, csapadékosabb időjárást kedveli. A tenyészidőben 2100-2200 °C hőösszeget igényel.

Dús őszi-téli lombozata miatt a hosszan tartó vastag hótakaró alatt kipállhat. Tavasszal csapadékos időjárást, jó vízellátást igényel a gyors fejlődéséhez. Az érés környéki nagy meleg könnyen szemszorulást okoz.