Termőhelyigény

Talajigénye

A zab a talajjal szemben nem igényes, ami igen fejlett gyökérzetének köszönhető. A szélsőséges talajok kivételével bármilyen talajtípuson termeszthető, még a kötött agyagtalajokon is. Az enyhén savanyú kémhatású talajokat kedveli (pH 5,3-6,5), de ennél savanyúbb vagy lúgosabb területeken is megél. Gyökérzete jól elviseli az időszakos levegőtlenséget, ezért az időszakosan vízállásos, belvizes táblákban is termeszthető. A talaj kultúrállapotára kevésbé érzékeny, a gyomokat elnyomja, jól terem friss erdőirtásokban és gyeptörésekben is.

Éghajlatigénye

A csapadékos, hűvös éghajlatot igényli. Hazánk éghajlati adottságai nem igazán kedvezőek a zab számára, túl száraz és meleg az időjárásunk. Fejlett gyökérzetének köszönhető jó alkalmazkodóképessége teszi lehetővé magyarországi termesztését. Az ország hűvösebb és csapadékosabb északi és nyugati területei alkalmasabbak a zab termesztésére, mint az Alföld, többet terem, és jobb a minősége is. A többi gabonánál rosszabbul tűri a szárazságot és a légköri aszályt. Magas páratartalmat igényel, különösen virágzáskor. Száraz, aszályos nyáron léha, vastag pelyvájú szemeket fejleszt.

Vízigényes növény, már a csírázásához is sok nedvesség kell. Kétszer annyi vizet vesz fel a zabszem a csírázáshoz, mint a többi gabonaféle. Transzspirációs együtthatója hűvös éghajlaton 410 l/kg, melegebb körülmények között (pl. hazánkban) 550-600 l/kg.