Termőhelyigény

Talajigénye

A kukorica igényes a talajjal szemben, a vetőmagkukoricára ez fokozottan érvényes. Gyengébb gyökérzete miatt sikeresen, jó terméseredménnyel csak a legjobb minőségű talajokon termeszthető. A középkötött, mély termőrétegű, jó víz- és hőgazdálkodású, jó tápanyagszolgáltató-képességű talajokat kedveli. A közel semleges kémhatású, 6,5-7,5 pH-jú talajok a legjobbak számára. Termesztésére kiválóan alkalmasak a legjobb minőségű csernozjom talajok.

Vízigénye

Mélyrehatoló, kiterjedt, nagy gyökértömege miatt az árukukorica jól hasznosítja a talaj nedvességkészletét. A vetőmagkukorica gyengébben fejlett gyökérzettel rendelkezik ezért sokkal igényesebb, egyenletes vízellátásra van szüksége a megfelelő fejlődéshez.

Statikai vízigénye 70%, a levegőtlen, vízzel telített talajt nem viseli el, már egy nap alatt kipusztul. Vízstressz (vízhiány okozta stressz) hatására a proterandria (hím elővirágzás) mértéke nő, ami termékenyülési problémákat okozhat.

A kukorica vízellátás szempontjából kritikus időszaka a címerhányást közvetlenül megelőző 10-14 naptól a szemtelítődésig tart. Hazánkban ez július, augusztus hónapokra esik. A vízigény csúcsidőszaka a többi szántóföldi növényhez képest hosszú, aszályérzékenysége ezért nagy. Különösen veszélyes a virágzás és termékenyülés idején fellépő aszály, ezért biztonsággal csak öntözve termeszthető.

Hőigénye

Az északi országrész kivételével mindenhol termeszthető. Csírázásához magasabb hőmérsékletet igényel, mint az árukukorica, legalább 12-14 ºC-ot. Nem kedvezőek a tavasszal lassan felmelegedő, mélyen fekvő területek.