KezdőlapKEZDŐLAPKeresésKERESÉSOLDALTÉRKÉPSúgóSEGÍTSÉG + FOGALOMTÁR
Alapismeretek

Fájlkezelés

Szövegszerkesztés

Táblázatkezelés

Adatbáziskezelés

Prezentáció

Internet

VisszaTovább

Grafikus fájlformátumok

Vektorgrafikus fájlformátumok
A vektorgrafikus programok között tapasztalható sokszínűség jellemzi a vektorgrafikus fájlformátumokat is: ahány program, annyiféle vektorgrafikus formátum. Ezek közös jellemzője: mindegyik vektorosan, matematikai alapon írja le a programmal készített rajzot. A vektorgrafikus formátumok közt talán legelterjedtebb az Encapsulated PostScript (EPS) formátum. Ezt a formátumot az Adobe fejlesztette ki a 80-as években. Ezt az állományformátumot a grafikus programok legtöbbje ismeri, így a fájlformátumok közti átjárás egyik eszköze, hátránya viszont, hogy csak az ún PostScript nyomtatókon nyomtatható ki. További vektorgrafikus fájlformátumok:
.CDR, .CDT - CorelDRAW, CorelDRAW Template - a CorelDRAW natív vektoros fájlformátuma. (Tartalmazhat beillesztett bittérképes objektumokat is.)
.AI - az Adobe Illustrator natív fájlformátuma.
.WMF - Windows Metafile - Windows alkalmazások, elsősorban az Office programjai közös használatára szolgáló grafikus fájlformátum. Microsoft-fejlesztés. Vektoros és bittérképes is lehet.
.EMF - Enhanced (továbbfejlesztett) Windows Metafile
.PDF - Portable Data Format - Az Adobe Acrobat család fájlformátuma. Elsősorban szöveges fájlformátum; vektoros. Max. 800%-ig nagyítható. Tartalmazhat JPEG-tömörített, ill. tömörítetlen bittérképes elemeket is.
.DXG, .DWG, .DXF - AutoCAD rajz.

Pixelgrafikus fájlformátumok
A vektorgrafikus formátumokhoz hasonlóan igen sok pixelgrafikus formátum létezik. A pixelgrafikus programok szerencsére ismernek olyan, szinte szabványként használt fájlformátumokat, amelyek más pixelgrafikus rajzolóprogramokban lehetővé teszik a pixelgrafikus rajzokkal való munkát. Sokszor előfordul, hogy egy különleges hatást csak egy bizonyos rajzolóprogramban lehet alkalmazni, ezért merült fel az igény a pixelgrafikus programok közti átjárhatóságra.
.BMP - Windows, ill. OS/2 bitmap. A Microsoft Windows saját bittérképes fájlformátuma, így minden Windows alapú rajzolóprogram ismeri. Tömörítetlen bittérkép. Maximum 24 bites színmélységet tárol, kizárólag az operációs rendszer által meghatározott színeket használja (ez főleg alacsonyabb színmélységen akadály). Továbbfejlesztett verziója: .DIB (device-independent bitmap)
.PCX - Paint, ill. más egyszerű rajzolóprogramokkal készített, tömörítetlen vagy RLE tömörítést használó fájlformátum. Maximum 24 bit/pixel színmélységet használ.
.WMF - Windows Metafile - Windows alkalmazások, elsősorban az Office programjai közös használatára szolgáló grafikus fájlformátum. Microsoft-fejlesztés. Vektoros és bittérképes is lehet.
.EPS - Encapsulated Postscript - nyomdai előkészítéshez használatos (ha nem fogadnak más formátumú fájlokat). Az Adobe által kifejlesztett PostScript szabványt használó formátum, mely a (nyomtatást vezérlő, szabványos nyomtatóparancsokat tartalmazó) PostScript részen kívül tartalmazhat ugyanabban a fájlban egy TIFF/WMF formátumú előnézetet (preview).
.TIF, .TIFF - Tagged Image File Format - PC/Mac platformokon. Támogatja a grayscale, 16/24 bites színes palettát, a CIELab, RGB, CMYK színmodelleket. Tömörítetlen, vagy RLE, LZW, Packbits, ill. JPEG típusú tömörítést használhat (elvben). Azzal a céllal hozták létre, hogy eszközfüggetlen szabvánnyá váljon. A legtöbb grafikus program ismeri és kezeli.
.JPG, .JPEG - kifejlesztője a Joint Photographic Expert Group. Adatvesztő tömörítési eljárást használó formátum. A tömörítési arány 5:1 és 20:1 közötti (a kitömörítéshez nincs szükség segédprogramra, a megjelenítést végző program a megnyitáskor elvégzi azt). A JPEG formátum 24 bites színmélységet képes kezelni (több, mint 16,7 millió színt), a tömörítési eljárás azonban az emberi szem becsaphatóságán alapul, és adatvesztéssel jár. Az Internet elterjedt képfájl-formátuma.
.GIF - Graphics Interchange Format - Fejlesztője a Compuserve; max. 256 színű, vagy 256 fokozatú grayscale. A GIF formátumnak két verziója létezik, mindkettő legfeljebb 256 szín tárolására képes. A GIF87-tel szemben a GIF89a képes több képkocka egyetlen fájlban való tárolására (animált GIF), valamint az Internetes böngészőkben a lassabb hálózatokon hasznos azonnali (de nem részletes) megjelenítésre, majd a kép finomítására (interlaced GIF), így a GIF-kép teljes méretben látható már a letöltés elején is. A JPEG formátumot ezért elsősorban fényképek és fényképszerű grafikák, míg a GIF formátumot vonalas rajzok, egyszerű ábrák tömörített formátumaként használjuk. Az Interneten gyakori formátum, az utóbbi időben visszaszorulóban van.
.PNG - Portable Network Graphics - A harmadik fő internetes képfájl-formátum. Szabad formátumú (nem licencelt) internetes fájlformátum, a GIF formátumot válthatja fel.
.TGA - Targa - Fejlesztője: Truevision. 16/24/32 bit/pixel színmélységet tárolhat. Ipari szabvány (elvileg), a fontosabb grafikus programok kezelik.
.MAC - Macintosh Paint. 1 bit/pixel (fekete/fehér). Fix képméret: 720*576 pixel. Fejlesztő: Apple.
.IMG - Eredetileg a GEM nevű rajzolóprogram-környezet saját fájltípusa. Monokróm / 256 fokozatú grayscale képeket kezel.
.WI - Wavelet-compressed image - tömörített bitmap, a JPEG tömörítéssel vetekedő tömörítési arányt produkál, de (még) kevés program kezeli.
.CPT - Corel PhotoPaint natív fájltípus
.ICO, .CUR - Windows ikon / animált egérkurzor fájl. Ikon-információ található ma már a legtöbb .EXE kiterjesztésű fájban is (az alkalmazás által használható, csak rá jellemző ikon[oka]t a programfájlban tárolják).
.PSD - Adobe Photoshop natív fájlformátuma

Az oldal nyomtatásaA teljes modul nyomtatásaA teljes modul PDF formátumbanA teljes modul eBook formátumban

Fel