Weblog, vagyis... egy keresztszemező küzdelme anyagvásárlástól keretezésig

Kedves Keresztszemezők (kedves Naplóm)!

Elhatároztam, hogy blogot írok. Hogy miért? Hogy égjen a pofám akkor, amikor már huszonharmadszor írom le egymás után, hogy "Ma sem hímeztem semmit, egy különösen nehéz, sokszínváltásos rész következik, amit egyébként is nehezen lehet kivenni a rossz minőségben színesen nyomtatott mintából, és különben sincs kedvem, úgyhogy ültem egész este otthon, és vekengtem, hogy milyen jó lenne hímezni..."
Huhh, ez kint van. Na akkor becsszavamra, meg három méter fekete evenweave-re fogadom, hogy ezt soha többet nem írom le (eddig se írtam, csak gondoltam, de azt elég sokszor, hehe...) és úgy élek, hogy méltó legyek a "keresztszemes társaság" virtuális tagsági igazolványára. :-)
Szóval akkor, vágjunk bele!

 


2004.07.19. hétfő - Mégiscsak el kellett volna menni azért a fehér anyagért

Hétfő reggel van, a munkában vagyok, és masszívan azon sajnálkozom, hogy csak meg kellett volna venni azt a fehér Zweigart egyenletes szövésű anyagot, amit szombaton délután láttam. Épp most fejeztem be egy kisebb, ajándéknak szánt mintát, és már jó ideje barátkozom a következő projecttel. Cérna megvan, minta kinyomtatva, már csak anyag kell.
Van egy krémszínű maradékom a Floral Grandeur-ből, balga fejjel azt gondoltam, hogy az biztos jó lesz. Persze a minta és a háttér viszonyáról már megint későn kezdek el gondolkodni. A Floralt is vagy két hónapig fektettem, amíg a háttérnek való árnyékolás kivitelezését kitaláltam. Egyesek szerint az egész árnyékolás nem kell oda. Szerintem kell, és különben is, igencsak nehéz lett volna lehagyni, mert akkor ugrott a csipketerítő, az asztalkára lehullott virágszálak, és egyáltalán úgy nézne ki az egész kompozíció, mint aki lóg a levegőben. A végén minden jól sült el, bár a krémszínek nem teljesen azok lettek, mint amit a minta ír, de hát az anyagom se mittudoménmilyen "cream linen" volt, amit a minta előírt, hanem "neszesüsdmeg, ilyet lehet most kapni" színű - de legalább Zweigart - evenweave.
Na jó, szóval lebeszéltem magam, erre második ránézésre világossá válik, hogy ehhez persze fehér kell. Négykor start a boltba, megvettem az anyagot, terv megvalósítva.

 

2004.07.20. kedd - Százszor mérj, egyszer vágj!

Ez a nagyapám jelszava volt, igencsak erősen megragadt. Mondhatni napokat meditálok fölötte, amíg el merem dönteni, hogy akkor most ez mekkora legyen...
Anyagszabási módszerem a következő: fogok egy marék jobbfajta gombostűt (ne legyen öntési hibás, mint az a csomag, amit sikerült először megvennem, és legyen színes a feje, mert ha beleülök, legalább látom, mi szúrt meg). Kimérek 50 vagy 100 öltésnyi anyagot, felarányosítom az öltésszámmal, hozzáadok mind a négy szélén mondjuk 10-15 centit, na ekkora kell.
Nem tudom, ki hogy van vele, de ugye az amerikai fórumokon 3-5 inchet írnak a keretezéshez, én meg inkább ráhagyok, mert ugye a hipermarketekben véges darab különböző méretű keret van, és bele kell férjen a következő nagyságúba. Na, a Floral az "rendesen" lesz keretezve, mert igazán megérdemli! Szó ami szó, láttam már egycentit, kétcentit, ötcentit hagyni az anyag körül embereket, lehet, hogy én túlbiztosítok, de kíváncsi vagyok, na azt hogy lehet bekeretezni. Így viszont a tulipános művem "párnahuzat" helyett majdnem "ágyterítő" méretű anyagra lett varrva.
Na szóval itt tartok a vekengésben, amikor jön a férjem, és ránéz. Az anyag negyede kevés - kb. öt centi marad az egyik oldalán, ami már tényleg gáz - az anyag fele sok, nem baj, akartál te valaha is tízcenti széles maradék csíkot eltenni? Az meg hogy néz már ki, hogy kivágok egy sarkot, marad egy "L" alak, aztán a következő mintánál megint lehet nézegetni, de persze úgyse fog az "L"-re sehogy se ráilleni, szóval sok, nem sok, határozottan közli, hogy vágjam le a felét. Levágtam, most boldog vagyok.
Kezdhetek el célkeresztezni.

 

2004.07.21. szerda - Célkeresztezés...

Na ez arra való, hogy ne tévedjen el az ember, amikor nagy mintát hímez. A tulipánosnál ötvenesével "kockáztam", a Floralnak csak a célkeresztjét és a többit szabadon hagytam - érdekes, biztonságosabbnak éreztem, mint a tulipánt, pedig így utólag az volt a nagyobb válalkozás. Namármost, a Floral mittudomén 270*210 volt, ez 244*377, ezt minden irányban berácsozom. Azaz, először be kellene szegni, mert ahogy ismerem magam, megint két évig fog tartani, és annyi idő alatt néhány centi biztos lefoszlik a széléből szálanként...
A szegés egész estémet elvitte, éppen hogy csak ki tudtam jelölni az anyag közepét, na majd holnap folytatom...

 

2004.07.22-24. csütörtök-szombat - Avagy jajdesokáig tart, de megéri!

Kétszer vagy háromszor kellett közben egy-egy öltésnyit visszabontani, mert elnéztem az öltésszámot. Namármost, Aidával nem lenne ilyen problémám, de én akartam sűrű, egyenletes szövésű anyagra hímezni. Ha nem akarnék szenvedni, aprócska, előfestett kitet vennék. De hol abban a saját kezű alkotás öröme? Egyébként is, valahogy mostanában vonzanak a kihívások. Bizonyos minták már "szép, de túl egyszerű" kategóriába esnek. Csak vigyázzak, nehogy a nagy arcom eltakarja a monitort!
Szóval, szombat estére kész lett a rácsozás. Óriási az anyag, 68*39 centis lesz a minta, ha elkészül, és kb. 80000 öltést kell addig még megtenni.
A jól sikerült nagy munka örömére koccintottam magammal egy pohár ásványvízzel, "holnap" elkezdem a hímzést is.

 

2004.07.22-25. vasárnap - A hímzés első napja

Először is, bepakoltam a csalidobozba a mintához használt színeket. Elővettem egy csavaros dobozkát is, aminek a fedelébe beraktam a szimbólumokat ábrázoló kis cédulát. (Pl. piros alapon fekete teli kör - Anchor 49-es, Bordó). A csavaros doboz minden egyes kis rekeszébe egy-egy befűzött tű kerül. Eszméletlen sok tűt használok. A tulipános mintánál egy szín minden egyes előfordulását egyszerre megcsináltam, aztán haladtam a következő színre. Tehettem, mert foltszerű, összefüggő színek voltak. A Floralnál a gyakori színváltások miatt inkább 1-1 motívumot hímeztem ki egyszerre, pl. a rózsa összes rózsaszínjével együtt haladva.
Nem jó, ha az ember teli öltésekkel körbezár egy üres helyet, amit később ki kell töltenie, mert az az öltés olyan kis deformált lesz, ezért vannak olyan esetek, amikor az ember félreteszi a tűt, berakja azt a másik színt, aztán folytatja az előzővel...
Az első nyolc színnel barátkoztam, a középen levő tátikaszerű virág egyik virága közepét nagyjából sikerült is megcsinálni. Már csak 79500 öltés lehet hátra.
Közben rájöttem, hogy a 878 helyett a 848-at vettem meg elhallásból/elgépelésből kifolyólag, úgyhogy hétfőn mehetek a boltba, venni egy egész cérnát.
Kellene közben kiraknom képeket, meg ilyesmit, meg el kellene gondolkoznom, hogy hogy hívjam "ezt" a mintát. Ugyanis ennek is Floral a neve, csak ez nem "Grandeur", hanem "Splendour", és a Grandeurt már két éve "a Floral"-nak hívom, nem fogok róla leszokni. Legyen ez a "harangvirágos". Hétfőn folyt. köv.

 

2004.07.26. hétfő - Elfoglalt nap...

Sikerült venni a hiányzó cérnából, viszont csak néhány öltésre maradt időm/energiám este. Viszont ezt pótolandó, a mobil fényképezőfunkciójával csináltunk képeket, úgyhogy mostantól lehet látni, miről is beszéltem eddig.

Floral Splendour
Ezt hímzem most
itt tartok most
a 2. nap után...
Floral Grandeur
Az előző elkészült mű
tűk, csavardobozban
Egy doboz befűzött tű

Ja, egyébként jubiláltam - a minta 9 lapon van, és elértem az egyik lap szélére, ahol át kell kukucskálni a másik lapra, hogy hol is folytatódik a motívum... Nem volt nehéz, ahol kezdtem, aránylag a lap szélén van (viszont a minta kellős közepén), de akkor is...
Viszlát holnap!

 

2004.07.27. kedd - Sötét nap

Nem jött a szerelő, akit vártunk - nem kapott alkatrészt. Elment a várakozással két óra, amit hímzéssel is tölthettem volna, ha nem gondolom azt, hogy úgyis nemsokára itt lesz, nem pakolom ki magam köré az egész felszerelést.
Az eget nem látni a felhőktől, az eső zuhog, a fényviszonyok a négyféle totál ugyanolyan rózsaszínhez se villannyal, se anélkül nem jók. Nekem is kéne egy olyan spéci állványos hímzőlámpa, mintatartóval és cérnatartóval. A mintát egyébként egy parafatáblára szoktam rárakni, és ferde szögben nekitámasztani valaminek, hogy jól lássam. Az anyagot meg magamra terítem, mert ugyan van kerek hímzőrámám, de nem használom. Ez a valami amit most csinálok, meg majdnem egy négyzetméter, jól be lehet vele takarózni (melegben különösen "kellemes", viszont télen spórolok vele egy extra takarót :-). Fel kellene tekerni a két végét, és összetűzni két öltéssel (az nem rozsdásodik, mint a biztostű). Vagy be kellene szánni egy nagy négyszögletes tekergethetős hímzőkeretre. Na mindegy.
Azért sikerült egy keveset hímezni arról a részről, ami két lap határára esik. Nem látványos haladás. Extra koncentrálás. Ha legközelebb ilyen bonyolult részhez érek, összemontírozom egy rajzprogrammal, és kirakom külön.
Na ennyi, most megyek internetezni.

 

2004.07.28. szerda - a negyedik nap

Egész sokat sikerült haladni. Na, az nem azt jelenti, hogy most már tele a fél anyag, de azért már szépen kezd látszani annak a bizonyos virágnak minden görbülete, meg már a nyaka is. Mellette a sárga borzassal kellene folytatni - ha sikerült kibogozni egy nagyításon a két teljesen hasonló szimbólum közötti különbséget. Nem értem, miért szükséges, hogy egymás mellett legyen a sárga alapon teli csillag, meg a világosabb sárga alapon üres csillag. A lapomon mind a kettő olyan szemcsés csillagszerűségnek néz ki, és ha behunyom a szemem, fél méterre eltartom magamtól a lapot, akkor "esetleg" meg tudom tippelni, hogy ez itt inkább ilyen, ez itt inkább olyan, na ez határeset. Persze a tervezők nem "kitolásból" csinálják, hanem direkt jól mutat, hogy ugyanaz a szín két különböző árnyalatának szimbóluma is csak árnyalatnyit tér el. Na, köszönöm szépen! Lehet mégis inkább az előnyomott kitek.
Ja, egyébként a haladás mértékegysége az nálam az elfogyott egész szál. Vagy öt lehetett tegnap. Makacs vagyok, minden tanács ellenére, amelyek szerint a szál 45-60 cm hosszú legyen csak, mert különben elkopik, összecsomósodik, stb., én kb. egy méteres szálakat használok - utálom pazarolni a sok cérnavéget... Vigyázok rá, így nem csomósodik össze. A metallic és egyéb csillogós hozzáadott szál más tészta, azzal aláírom, tényleg vigyázni kell, és ott tényleg jóval rövidebb szálakat szedek elő. Így viszony egy szál kb. 100 öltésre elég. A héten még csinálok még egy képet az aktuális állapotról, aztán két hét "szabadság", ami alatt nem lesz net, ellenben biztos nagyon nagyot lehet majd haladni. Ha viszek magammal mindent, és nem hagyom itthon mondjuk a kinyomtatott mintát, vagy "pontosan" azt a cérnát, amivel logikusan folytatni kellene.
Most mára be is zárom naplóm, viszlát holnap!

 

2004.07.29. csütörtök - Kész az első virág

Végre azt tudom mondani, hogy az első harangvirágocska szőröstül-bőröstül, árnyékostul, készen van!!! Most kellene hogy következzen az a bizonyos sárga boglyos, ami bele-beletakar a fölötte-mögötte levő virágokba. Még ezt sem csináltam, szisztematikusan haladok a közepétől a széle felé. (Az előzőeket szín vagy színcsoport szerint hímeztem - a Floralnál először az összes rózsafélét, aztán lett elég viszonyítási alapom az összes kisapró virághoz, aztán az összes levélhez, utána a vázájához, utána a terítőhöz, és "természetesen" a háttérrel fejeztem be...
A "szakirodalom" mindig azt mondja, hogy az abszolút közepétől kell kezdeni, mert félti az átlag hobbihímzőt, hogy elszámolta-elmérte az anyagot, és az egyik sarkából indulva a végén kellemetlen meglepetésként pár száz öltést az elfogyott anyag mellé a levegőbe is kell hímeznie. :-). Namármost, többek között ezért rácsozok, hogy ott kezdhessek, ahol nekem tetszik. Most "véletlenül" a közepén tetszett. :-) További irányelvek, hogy ne zárj be egy üres helyet (erről már írtam), ne vezesd túl hosszan a szálat, inkább vágd el, dolgozd el, kezdd újra, és főleg ne vezess világos terület alatt sötét szálat, mert baromira átlátszik.
Azért is érdemes esetleg a sötét színekkel kezdeni, és a világosakkal folytatni, mert akkor a könnyen piszkolódó világos cérnák kevesebb fogdosásnak vannak kitéve...
Na mindegy, tulajdonképpen azért kezdtem a közepén, mert most azt szeretném, ha - mint egy lassan tavirózsasziget - az idők folyamán a folt - ami a hímzés - az anyag közepéről indulva és terjeszkedve elfoglalná az egész vásznat. Na ekkor leszek kész.
Ma délután - merthogy ezt péntek reggel írom - végre előkeresem a file-t (tegnap azt hittem, elő van keresve, de nem volt abban a könyvtárban, ahol kerestem) és csinálok egy nagyítást a sárga borzoskáról, amin legalább filccel be lehet jelölni, hogy melyik öltés milyen színű, és sárgulni fogok.
Vidám pénteket mindenkinek! :-)

 

2004.08.01. Vasárnap - Borzoska ébredezni kezd

Ebben a részben az látványos, hogy egy másik színű virág kezd el kibontakozni, ami valamivel azért jobban látható, mintha csak a rózsaszín rész terjeszkedett volna pár észrevehetetlen millimétert. Nyolc nap alatt egy piros, és majdnem egy teljes sárgászöld virág kibontakozott, 1500-2000 öltés körül járhatok... Itt egy kép a jelenlegi állapotról.

itt tartok most
a 8. nap után...
Azt hiszem, "haladós" mű lesz, dacára annak, hogy szintén sok színt használ, és hatalmas... Máskor estefelé elő szoktam venni a másodlagos (kisebb, egyszerűbb, haladósabb) hímzést (most egy kisegér, cseresznyével), most egyelőre nem volt rá szükség, nem lehet ebben elfáradni koncentrálásilag... Na, majd meglátjuk, mit mondok egy hónap múlva...
Most minimum egy hét naplóírási szünet, (lásd még szabadság, vakáció, strand, stb...), de a hímzés folytatódik.
Remélem, egy csomót fogok tudni haladni.
Mindenkinek kellemes hímzős napokat kívánok.

 

2004.08.17. Kedd - na tessék, erről beszéltem!

Szégyentelen vagyok, már rég írhattam volna! Egész jól telt a szabadság, Floral Grandeur bekeretezve, gyönyörű lett!!! Már csak lyukat kell csinálni a házgyári falba, és fel is kerülhet méltó - árnyékos, nehogy kifakuljon - helyére.
A "szokásos" családlátogatások rengeteg utazással, a vonaton meg ugye a higiénia meg a helyhiány nem nagyon teszi lehetővé a hímzést. Meg a strand se. :-) Meg a strand utáni regenerálódás nyakig bőrnyugtató krémben. Jakérem, amellett, hogy 35-ös krémet kentem magamra.
Borzoska azért kész lett, meg még mellette egy kicsi a rózsaszínből. Nem tudom, ki hogy szereti, de én hősiesen visszabontottam vagy 50 öltést (három különböző sárgát) amikor észrevettem, hogy az egyik kocka nem teljesen ott van és nem teljesen olyan színű, mint kellene. Az is biztos, hogy a kutya nem vette volna észre, de ennyire az elején, hogy utána évekig rágjon a bűntudat, hogy bizony ott a legelején nem nyújtottam minőségi munkát, na nem! Hősiesen kibontottam.
A hétfőről meg inkább ne beszéljünk! Az ember végre kipihenné a szabadságot, erre dolgozni kell jönni. Vigasztalásul töltöttem este egy kis kínait - ki is folyt rögtön a szemem a monitortól - aztán kiolvastam a Cross Stitch Gold-ot, ami pont tegnap érkezett. A következő számban lesz egy beszélgetés Elisabeth de Lisle-lel. Na, ő tervezte ezt a mintát, amivel pillanatnyilag olyan szégyenletesen lassan haladok.
De ma este belehúzok!

 

2004.08.18. Szerda

Terjeszkedtem a piros harangvirágok téjékán. Az eredmény még nem annyira látvényos, de ma este bele tudok kezdeni egy következő harangvirágba, és akkor az már látványos lesz! A három napos hétvégét soksoksok hímzéssel, virágkarnevál nézéssel fogom tölteni.
Itt a többi Elizabeth de Lisle kép. (update: a link 2007.12.30-án már nem működik... A Terveim között azonban minden Lisle kép megtekinthető...) Nagyon szépek, jó volna, ha meglenne a többi is (újságban a Floral Splendour és a Summer Elegance jelent meg, azok vannak meg nekem.) Na, ennyi, mert ma még egy csomó mindent el kell intéznem!

 

2004.09.06. Hétfő - Újra itt

NAGYON szégyellem magam... Na de gondolhattam volna, ez történik, ha az ember szabadság után újra munkába áll. Az az igazság, akár esténként hímezhettem is volna, mert valamelyik este sikerült megfogalmazni, hogy "fáradt vagyok a hímzéshez, pedig az pihentetne". Na mindegy, szóval végre nekilendültem, folytattam a mintát, a sárga bolyhos fölötti rózsaszí virágocskákkal. Lassan, ámde biztosan araszolok a cél felé.
Tegnap iratkoztak be az elsősök (masszív fizikai munka őket iratkoztatni), ma a felsőbb évesek rohamát gyűrjük (igen, felsőoktatási intézmény, tanulmányi...), de este egy szép nagy adag hímzéssel akarom magam új életkedvre vigasztalni.
A héten azért már remélem egy képet is tudok felrakni.
Azért remélem, nem pártoltatok még el nagyon tőlem...

 

2004.11.22. Hétfő - Szégyentelen!!!

Hát erről beszéltem. Amivel az eddigi heteket-hónapokat töltöttem, az a következő:
- masszív önsajnálat, túlhajszoltsági fáradtsággal kombinált lustaság.
- a Dimensions-től egy kisegér minta kihímzése, bekeretezése flexi hoop-pal. Baromi jó lett!
- néha egy kis hímzés a "bonyolult" projectben, csak a lelkiismeret megnyugtatása végett
- elővettem, és csinálom a gobleinpárna párját, barnából.
Tervek:
- jobban kéne haladni a Floral Splendourral.
- be kéne fejezni a gobleinpárnát.
- kinéztem egy jó terítőt egy Anna újságból, sok metalliccal.
- vettem fekete anyagot, ki kéne próbálni.
- "összehorgolható" terítőlapjaim is vannak, azokra horgolás nélkül kisterítőt a szekrényre
- van egy szegélyminta is, ami nagyon tetszik...
De elsősorban, most megint megigérem, hogy nagyon fogok haladni a mostanival, és teszek ki képet, ha lesz elég téli fény a fotózáshoz...

 

2005.03.06. Vasárnap - Nagy teljesítmények

Előző bejegyzés óta túl két keresztszemes találkozón, két nagynagy "bevásárláson" (lásd a lelőhelyek listáját), két kisegéren és egy kissárkányon... Ezeket felraktam az albumba is.
Ja, és az Anna Metallicos terítője is meglett, az viszont ajándékba elment. :-)
A Floral szakaszosan halad, ha el tudjátok képzelni, hogy a kissárkányra, ami 1500 öltés körül lehet, 10 órát írt az újság, amiből átvariálva megcsináltam, ki lehet számolni, hogy egy 378*274 vagy valami hasonló dimenziójú nagyminta (legyen csak 600.000 öltés, lássuk csak, leosztva 1500-zal... naaszongya 4000 óra, az napi 4 órával számolva - amennyit soha nem szoktam hímezni, hamarabb elfáradok - 1000 nap, kétésfél év. Ahhoz képest félnél járok...
Érthető volt ez a körmondat?
Szóval, végre rászántam a frissítésre is magam, meg megint nincs pihentetős minta, úgyhogy írok ide is, meg ki is rakom az aktuális állapotot. Azért ugye alakul?
itt tartok most
mit is írtam az elején, hogy haladós minta lesz???
Találtam egy csodaszép Kinkade-t, az lesz a következő ezután, vagy ez mellett...
Ennyit most. Talán a pörgős tavaszi napokban nagyot tudok haladni.

 

2005.03.10. Csütörtök - Egy pici lepke

Nem is meséltem, mekkorát csodálkoztam, mikor az egyik virág közepén - amit a virág részéről jellemhibának és fonnyadásnak tulajdonítottam - egy darázs képe kezdett kibontakozni. Nagy meglepetés volt! Most egy "hasonló" részleten tevékenykedem két napja, a kb. 500 öltéses kis motívum már lassan kezdi egy lepke alakját ölteni.
Remélem, a négynapos ünnep alatt sokat fogok haladni, és szép fényviszonyok esetén egy új képet is kirakok!

 

2005.03.12. Szombat

Voltatok már úgy, hogy volt a mintának egy "nemszeretem" része, ami kicsit bonyolultabb, mint a többi, és valahogy mindig kikerülődött?
A minta bal oldala tele van 3/4 meg 1/4 öltésekkel, amit technikailag ugyan nem nehéz kivitelezni, de filozofálni kell rajta, hogy melyik "fél" legyen az 1/4 és melyik a 3/4. Erre egyébként volna baromi egyszerű szabály, hogy ami elöl látszik, az legyen a háromnegyed öltés, és ami a háttérben van, az legyen a negyedöltés. De könyörgöm, néha ezt nem is olyan egyszerű eldönteni, mikor régetről rétegre takarják egymást az egymás elé boruló virágok...
Marad a döntések elhalasztásának elve.
A pillangó egyébként készen van, és a problematikus rész is fogy, mivel azt a szabályt alkalmazom, hogy minden nemproblémás részbeli haladás (pl. szálelfogyás, színcsere) után legalább egy icipici motívumrészletet kell csináni a nehéznek ítélt részből is.
Remélem, hamarosan nem egy "oldalra dőlő", hanem egy normális, kiegyensúlyozott, mindkét oldalán ugyanúgy haladós hímzést tudok mutatni.
Egyelőre ennyit, az ünnepek alatt még biztosan jelentkezem!

 

2005.06.20. Hétfő

Közben készült egy állapotkép, ami fel se került, na szép!
Most viszont ismét jelentkezem. Közben egy mini Permin lovat csináltam még meg, 2 nap alatt (keretezéssel, akarom mondani kulcstartózással, nagyon jópofa lett.
A váza kékjét csinálom, ééérdekes.
Kb. a felénél járhatok.
Csak most mindig sürgős netezés, olvasás, meg leginkább a hajtós melónapok utáni pihenés van előtérbe helyezve.
Na, de nem is szövegelek, itt van 3 képrészlet, ezek szkennerrel készültek. Remélem, jó...
bal felső rész
Bal felső rész
jobb felső rész
Jobb felső rész
középső rész
Középső rész

 

2006.02.06. Hétfő

Erről beszéltem!
Az előző - több mint fél évvel ezelőtti jelentkezésem óta sok minden történt. Egy jól megérdemelt nyári szabadság - hímzést nem vittem, vagyis nem EZT vittem, mert nagyon nehezen szállítható. Egy nehéz, munkával teli őszi félév. Egy debreceni minitali, majd a karácsonyi szünet, valamennyi hímzés, de nem sok, mert azt a kéket utálom csináni. Még egy debreceni minitali, most, múlt szombaton. Nagyon jó volt.
Most begyorsítottam, mert kész kellene hogy legyek az idei kiállításra. Amint látható, már a váza nagyja megvan, de a rossz hír, hogy az elszórt virágocskák alatt megint váza lesz...
Hogy mentegessem magam, valamennyi készült egy Anchor mókusból is, csak jól beleválasztottam, mert kisebb ugyan a minta - pihentetőnek szántam - de sok a színváltás, és valami perverz oknál fogva ellenkező referenciairányban szereti az X-eket. Úgyhogy félre is tettem, mielőtt mindkét munkám tele lenne ellenkező irányba álló X-ekkel.
Közben fordítok egy leírást, cikket írok a kereszszemes társaság weboldalára, és nagy boldogságomra megint félévkezdésnél vagyunk, a melóról ne is beszéljünk.
Itt a jelenlegi állás
középső rész új állapot
Középső rész újra

 

2006.02.12. Vasárnap - A lehetőségekhez képest nagy haladás...

Sajnos olyan munkám akadt, amit nem lehet kikerülni, meg kell csinálni. Mivel ez meglehetősen sok webszerkesztést foglal magába, egy időre hogy is mondjam... hogy önszántamból is írjak a webre? Azt már nem... Vagy mégis?
Felkerült a lelőhelyek közé két új bolt, illetve frissítettem a tudnivalókat a régebben fennlevő többiekről.
Egész jó módszert találtam a hímzés elhanyagolásának elkerülésére, az internetezés és weboldalírás közbeni hímzést. Gondolkodni és weboldaltöltődést várni lehet két öltés közben is... Hogy emiatt minden lassabban halad? Nem érdekel. Legalább minden halad... :-)
Jelentés: befejeztem a fenti képen található, ott még csak megkezdett sárga borzast, és a mellette levő fehér virágocskákat csinálom... Sokkal érdekesebb, mint a kék váza. Sajnos hamarosan elfogy, és akkor megint kék váza lesz...

 

2006.02.19. Vasárnap

Alakul a váza alja!
Sikerült a sötétszürkével megcsinálni a fehér virágocskák körvonalait, és a vázaalátét környező kékjét. A végeredmény olyan, mintha már minden meg lenne csinálva, pedig még világosszürkével és fehérrel ki kell tölteni az egészet. A lepke alatti két bimbónál már ott a világosszürke is, valahogy úgy fog a többi is kinézni. Meg kell mondjam, megint egy "okos", jól átgondolt minta, meglepő színkódokkal nagyon is mutatós végeredményt produkál.
Na, szóval itt járok...
középső rész új állapot
Középső rész újra

 

2006.03.12. Vasárnap

Kiteljesednek a fehéres-szürke virágocskák
Nem annyira látványos, de nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A fehéret majd itt is a végére hagyom, amikor a tányérféle fehérjeit is ki kell tölteni. A tányér kék széle islátszik már körben, és a két oldalsó kacskaringó már a tányér oldalát hivatott definiálni. Újabb nagyításokat is kellett eszközölni, hogy a részletgazdag, színváltásokkal és hasonló szimbólumokkal teli mintán jobban el tudjak menni. Az elkövetkezőkben - ha szépen süt délutánonként a nap - látványosabb lesz a haladás, mert a tányér nagy kék motívumai jönnek. Aztán sajnos megint egy kitöltős rész következik, amin gondolkodni ugyan nem kell, de nem is lesz látványos... Már mindenesetre majdnem két motring fehér elfogyott, és "előrelátóan" - még egyszer nem fog ki rajtam - vettem még kettőt!
A mostani állapot...
középső rész új állapot
A virágokat kell figyelni

 

2006.03.15.Szerda, ünnepnap

Csak úgy kép nélkül, de jelentem, elégedett vagyok!
Lehet, hogy kicsit "csaltam", ugyanis kiválogattam a könnyű, sötétkék részeket, és a tányér/vázaalátét/akármi körvonalait, sötétkékjeit kezdtem el csinálni. Mérföldkő, hogy leértem a legalsó ötvenes sávba (na jó, három öltéssel átnyúlok a legalsó ötvenes sávba, a többi még jócskán felül van azon, sőt a második ötvenes sáv is majdnem tök üres. Fogy a tengerészkék. Már a második motring. Abból is, meg a 117-es kékből is venni kell egy harmadik példányt, plusz majd úgy alakítani a mintákat, hogy a színváltás ne legyen feltűnő... A hétvégén majd teszek fel egy új szkennelést is, akkor már látványos lesz a haladás. Megjegyzem, igen szeretnék már ismét virágokat - és a bal szélen levő színeseket, nem a jobb szélen levő szürkéket - hímezni, de mindent csak sorrendben!

 

2006.03.19. Egy tavaszias vasárnap

Gondoltam egyet, és kiszámoltam, hány napja gyűröm a mintát. Na, mit gondoltok? ... 608.(!)
Voltak sűrű, lelkes napok, hetek, és voltak hanyagoltak, nyűgösek is...
Most már lassan, de biztosan fogynak az öltések, fogy az annyira nem szeretett kék váza. Meg fogy a hozzá való cérna is, holnap három színt is sürgősséggel pótolni kell. Még egy adag kék kell a tányárka (a "köcsög köcsög") aljához, és van a kék-lila harangvirágokból is egy adag, és még egy kék lepke is. Mást már régóta nem hímeztem, mert a másik elkezdett minta ellenkező x-ekkel operál, még egy mintába (UFO-szaporítást nem vállalunk!) meg nem szeretnék elkezdeni. Az Anchor "Harvest Mouse" készletem is ott figyel a szekrényben... És vonatot is kéne hímezni... Ajándék lesz, úgyhogy többet nem árulok el róla. Már van ötletem/tippem, de ha valakinek van aranyos kis vonat mintája, gondoljon rám. :-)
Most pedig jöjjön az aktuális állás.
középső rész új állapot
Itt már kezd kiteljesedni a tányérka...

 

2006.04.30. Ismét vasárnap, hosszú hétvége

Amit alant is látható, a kék köcsög végnapjai lassan eljönnek. Ujjé!
A váza alatti tányér-féleség talpacskája a második kék szín (félig) fehímzése után már egész jól látszik, és szerencsére nem olyan nagy területről van szó... Persze, egy csomó hófehér öltést kell még tenni, a fehér margarétáktól a tányérka testéig, de azzal se számolni, se gondolkodni nem kell, remélhetőleg egy munka utáni fáradtabb délutánon is fog haladni.
A bal oldalon két piros lóhere, egy füzér lila virág és egy lepke hiányzik, a jobb oldalon egy kupac fehéres-szürkés virág (margaréta?) és egy lepke nincs még meg.
Területre ez már nem olyan sok, de azért még időben rengeteg... És akkor még nem is szóltunk a hátteret alkotó félöltéses foltokról...
Van némi kontúr is, a vázán levő szitakötő és páfrányféle, valamint a váza melleti margarétaszerűségek irányában, de azt úgy döntöttem, hogy majd csak akkor, ha már minden megvan. Egyébként sem szeretek akkor kontúrozni, amikor még vannak hátra "rendes" öltések, hiába van az adott terület már 100%-ra kihímezve, de itt az az aggályom, hogy a rácsozat kihúzása közben esetleg meghúzom, és eldeformálom a kontúrokat is... Hogy ez valós veszély-e vagy csak a tökéletességre törekvés aggodalma, na, azt nem tudom megmondani. Mindenesetre, a kontúrt meghagyom a végére.
A félöltéses résznél pedig majd arra fogok figyelni, hogy ne "blokkosan" csináljam, mert a Floral Grandeurnál én néhol látom a blokkhatárokat, ahol a nagyobb területet részekre osztva csináltam. Érdekes csapda ez, mert ha meg nem osztja az ember részekre, akkor esetleg egy véletlenül szorosabbra húzott sor meg szakadékot fog alkotni... Nem tudom jobban elmagyarázni, de így is, úgy is vigyázni kell. Ja, persze, az egész keret nélküli hímzésre értendő, mazochista módszer szerint. :-)
Végül az egy hónappal ezelőtti hozzászólásomra, vagy véletlen egybeesésből, a következő Keresztszemes Magazinban vonatok lesznek! Teljesült a vágyam, hurrá! Már csak időt kell találni, hogy ki is hímezzem, amit kigondoltam. :-)
Íme, az aktuális állapot.
a tányérka alja
Most már tényleg az alján járok!

 

2006.05.16. Két hét intenzív hímzés után

Csak egy aktuális állapot... Ugye, hogy alakul?
Legközelebb bővebbet írok, de ezzel úgy érzem, már tartoztam...
a tányérka alja, kisvirágok
Még egy pici a fehérből is van, de már nem sok...

 

2007.06.02. Ezzel pedig tartoztam...

A munka valamikor augusztus elején lett kész, pont lekésve a kiállítást... Na nem baj, úgyse lett volna szivem egyedül hagyni az ismeretlenben... Utána sokáig nem tudtam lefotózni, de most ez is meglett...
Hogy azóta mi történt? Újabb nagymintába nem kezdtem, most egy közepes Anchor mókust himzek, ami nagyon nehezen megy, mert vagy 15 féle barnát használ. Meg a virágkosárkát himeztem ki karácsonyra egyszer, meg egy malackát, és most megint a virágkosárkát csinálom. Az elkészülteknél meg lehet őket nézni.
Alant pedig végre a Lisle...
Készen, keretezve
Készen, keretezve

 


Látogatók száma indulás óta: