A bazsalikom termesztése

A kerti bazsalikom (Ocinum basalicum L.)  

  • Rendszertani besorolása:

Lamiaceae (ajakosak) családja

Mintegy 160 bazsalikomfajt ismernek: a legismertebb változatai a bordólevelű bazsalikom; a görög vagy más néven törpe bazsalikom (Ocinum minimum) a thai bazsalikom, vagy az indiában szent növény (Ocinum santum vagy O. tenoifolium).

  • Drog:

morzsolt, tisztított levél és virág (Basilici herba)

illóolaj (Aetheroleum basilici)

  • Hatóanyag:

1 % illóolaj (metilkavikol, linalool, eigenol, cineol), szeszkviterpének, flavonoidok, fenolkarbonsavak

 

  • Farmakológiai hatás:

Mint gyógynövény, meghűlésre, gyomor- és bélpanaszokra isszák a teáját. Vizelet- és szélhajtó, tejelválasztást serkentő, idegnyugtató.  A növény rovarirtó hatású.

  • Életforma:

Egyéves, lágy szárú (Th)

  • Előfordulás:

Indiai származású. Termesztése Magyarország mellett a dél-európai országokban jellemző: Spanyolország, Olaszország, Törökország, Bulgária.

   

/ forrás: www.thefloweringgarden.com/

4. 19. ábra Kerti bazsalikom (Ocinum basalicum L.)  

  • Környezeti igénye:

Meleg- és fénykedvelő. A vegetációs ideje alatt 3-4000 C hőösszeget igényel. Magyarországon Kalocsától délre és Tolna megyében termesztik.

Nedves, de jó vízáteresztő talajt, és napos, védett helyet igényel. A bazsalikom termesztésére csak gyorsan melegedő, jó vízgazdálkodású, tápanyaggal jól ellátott, középkötött barna homok, homokos vályog, valamint a Duna menti öntéstalajok alkalmasak.

  • Fajta:

Keskenylevelű, Eugenia, Bíborfelhő, Zöldgömb

  • Termesztése

Vetésváltás: Legjobb előveteményei a kapásnövények. A szerves trágya utóhatását is jól hasznosítja.

Talajművelés: Őszi mélyszántás, majd tavasszal kertszerűen elmunkált aprómorzsás magágy készítése szükséges.

Tápanyagellátás:      

Átlagos trágyaigénye:  N: 35-40 kg/ha

    P: 55-70 kg/ha

    K: 60-80 kg/ha

A tavaszi talajelőkészítéskor 30-40 kg/ha nitrogént, valamint az első vágás után további 40-50 kg/ha nitrogént juttatnak ki.

 Vetés: a vetés ideje - április vége, ill. május eleje.  A sortávolság 40-50 cm, a vetés mélysége 0,5-1,0 cm, a vetőmagszükséglet 3-4 kg/ha. A vetést hengerezés követi.

4.13. táblázat

A bazsalikom vetési útmutatója

 

Megnevezés

Értékek

Vetés ideje

Sortávolság

Vetésmélység

Vetőmagnorma

Ezermagtömeg

IV. 20-V.10.

40-50 cm.

0,5-1 cm

3-4 kg

1,4-1,8 g

Betakarítás: A föld feletti virágos, leveles hajtás a tenyészidőszakban kétszer vágható. Az első vágásra rendszerint július közepén, a virágok megjelenésekor kerül sor. Későbbi vágással csak gyengébb minőségű, magvakat is tartalmazó drogot lehet nyerni. Másodszor vágni az új hajtások virágzásakor, de még a korai fagyok beállta előtt kell.

Kézzel vagy kaszálvarakodó géppel takarítják be. A hajtásokat az első elágazás fölött kb. 6-8 cm magasságban kell levágni.

Elsődleges feldolgozás: A hajtásokat max. 40 oC-on szárítják, morzsolják, majd tisztítják. A morzsolt termék tartósan nem tárolható, mert ilyenkor jelentős illóolaj-veszteséget szenved, ezért a morzsolást közvetlenül a felhasználás előtt ajánlatos elvégezni és aromavédő csomagolást alkalmazni.

Hozam: morzsolt drog 1,5-2,0 t/ha, illóolaj 8-10 kg/ha.

Minőség: illóolajtartalom legalább 0,2-0,5 %.

Növényápolás, növényvédelem

Gyomirtás:

A kelés utáni növényápolás a mechanikai gyomirtásból (sor- és sorközkapálás) és a tőszám beállításából (ritkítás) áll, ami folyóméterenkénti 6-7 db növényt jelent.

Kémiai növényvédelemre a hazai gyakorlatban eddig nem volt szükség.  Vegyszeres gyomirtásra premergensen alkalmazhatóak herbicidek.