A kakukkfű termesztése

A kerti kakukkfű sokoldalúan használható, kámforos illatú, aromás fűszernövény. Népies nevei: balzsamfű, timián, tömjénfű. Latin elnevezése (thymus) utal tömjénhez hasonló alkalmazására.

  • Család: lamiaceae

Rokona a T. x citrodous, mutatós levelekkel és erős citromillattal.

  • Drog:

 herba, illóolaj

  • Hatóanyag:

 timol, cserzőanyag, gyanta, szaponin

  • Farmakológiai hatás:

Antibakteriális hatása van, erősíti az immunrendszert, köptető, görcsoldó, fertőzésgátló és gilisztahajtó

  • Előfordulás:  Hazánkban majd minden szárazabb, füves részén vadon is előforduló (Thymus serpyllum), nem honos, kivadult állományok vannak, termesztik is.
   

/forrás: frickriver.com/

4. 27.  ábra Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

  • Környezeti igény

Alacsony örökzöld félcserje. A Földközi-tenger partvidékéről származik. Magról is jól szaporítható. Meszes, termékeny, jó vízáteresztő képességű talajokon fejlődik jól. Melegkedvelő, fényigényes.

Termesztése

Vetésváltás: 4-6 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül kell elhelyezni. Előveteményként leginkább a hüvelyesek alkalmasak. Évelő gyomokkal fertőzött területre ne ültessük.

Tápanyagellátás: A telepítést megelőzően szerves trágyát, vagy kiegyenlített tápanyagtartalmú, komplex műtrágyát juttassunk ki. A vágások után, esetleg a vegetációs periódus végén az állomány szükség szerint fejtrágyázható.

Talajművelés: Az elővetemény betakarítását követő 20-25 cm mély szántást azonnal el kell munkálni, majd a területet ültetésig gyommentesen kell tartani.

Vetés: A kerti kakukkfüvet leggazdaságosabb magról szaporítani. A növények kezdeti lassú fejlődése miatt szabadágyi palántanevelést alkalmaznak, melyhez a magvetés október végén vagy kora tavasszal (március közepén) történhet.

 A vetést 25-30 cm sortávolságra, 0,5-1 cm mélyen, 8-10 kg/ha vetőmag mennyiséggel végzik. Csírázása alatt rendszeres öntözést igényel.

Az 5-7 cm magas, fejlett gyökerű palántákat május végétől ültethetjük állandó helyükre, kettesével-hármasával 50 x 25 cm sor- és tőtávolságra. A palántaszükséglet 160-240 ezer db/ha.

Betakarítás : A kerti kakukkfű a telepítés évében egyszer, a további években kétszer (esetleg háromszor) takarítható be. Az első vágásra a virágzás kezdetén, a későbbiekben pedig akkor kerül sor, ha a hajtások elérik virágzáskori hosszukat.

Napsütéses időben, a fásodó részek felett történjen a vágás. A túl mély ill. túl kései vágás az állomány kifagyását okozhatja.

Elsődleges feldolgozás: A levágott növényi rész azonnal, legfeljebb 40 oC-on szárítható.

Hozam: A várható hozam a termő években 1,5-2,5 t/ha herba.

Minőség: a beszáradási arány 3-4:1.

Növényápolás, növényvédelem

Gyomirtás:

Legfontosabb ápolási munkája a gyomirtás, ami történhet mechanikus úton vagy vegyszerrel.

Közvetlenül palántaültetés előtt, vagy termő években, a vegetációs idő végén alkalmazhatunk herbicideket

Jelentősebb korokozója, illetve kártevője nem ismert.