A kömény termesztése

A kömény (Carvum carvi L.) gyakrabban használt magyar nevei: konyhakömény, kerti kömény, fűszerkömény.

  • Rendszertani besorolása:

Apiaceae (ernyősvirágúak) családja

Egyéves változata a Carvum carvi f. annua, kétéves a f. biennis.

Drog:

- ikerkaszattermés (Carvi fructus) gyógyszerkönyvben szereplő hivatalos drog.

- illóolaj: (Aetheroleum carvi)

  • Hatóanyag:

d-karvin, d-limonén

  • Farmakológiai hatás:

Görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, antibakteriális hatás. Felhasználása teák alkotórészeként, élelmiszeriparban (legjelentősebb), kozmetikai iparban, biológiai peszticidként.

  • Életforma:

egy-illetve kétéves (Th, TH).

/forrás: www.avl.ch/

4.7. ábra Kömény (Carvum carvi L.)

  • Előfordulás:

Eurázsiai faj. Termesztése Hollandiában, Lengyelországban jelentős. Az egyéves forma a Földközi-tenger vidékén gyakori.

  • Környezeti igénye:

A kétéves konyhakömény vízigénye jelentős, csapadékosabb területeken sikeres a termesztése. Tőlevélrózsás állapotban jó télálló. Az egyéves konyhakömény melegigénye nagyobb, az ország déli részei alkalmasak a termesztésre.

Talajigényét tekintve mind a két változat a mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajokat kedveli.

  • Fajtái:

Hollandi, Maud (2 éves), SZK-1 (1 éves)

  • Termesztése

Vetésváltás: nem igényes, két gabona közé tehető. Négy év múlva vethető vissza önmaga után. Rokon fajú növények pergéséből adódó árvakelések vegyszerrel a köményből nem írthatóak ki, ezért ezek rossz előveteménynek számítanak.

Talajelőkészítés: Alapozó talajművelésként őszi mélyszántást igényel, majd tavasszal aprómag vetésére alkalmas aprómorzsás, ülepedett magágyat.

Trágyázás: N-igényes növény, átlagos műtrágyaadag:

N: 50-70 kg/ha (tavasszal, vetőágyelőkészítés előtt)

P: 50-70 kg/ha

K: 50-80 kg/ha

Vetés: A kétéves konyhakömény az első évben nem hoz termést, ezért társnövénnyel vetve a terület kihasználása gazdaságosabb, mint tiszta vetés esetén. Társnövénye lehet a rövid tenyészidejű, azonos herbicidtűrésű fűszerkapor illetve egyéves kömény.

Vetésidő: március vége, április eleje. A vetési paramétereket a 4. 3. táblázat tartalmazza.

4.3. táblázat

A kömény telepítési útmutatója

Megnevezés

Egyéves kömény

Kétéves kömény

Vetés ideje

Sortávolság

Vetésmélység

Vetőmagnorma-

Ezermagtömeg

III. 20.-IV. 10

20-24 cm

1-2 cm

10-15 kg

2-3 g

III. 20.-IV. 10.

24-36 cm.

Társnövénnyel:

kapor 20 cm, kömény 36-48 cm

1-2 cm

10-15 kg (társnövénnyel 9-12 kg)

2-3 g

Betakarítás: Illóolaj előállítására a teljes éréskor alkalmas. A kétéves kömény pergésre hajlamosabb, ezért a kétmenetes betakarítás is alkalmazható. Ekkor rendre vágják a köményt a főernyő viaszérési stádiumában, június közepén. 4-5 napos utószáradási idő után felcséplik.

Egymenetes betakarításkor átalakított gabonakombájnnal a kora hajnali órákban, a növény vonódott állapotában kombájnolják le. Ez a betakarítási mód elterjedtebb, de nagyobb a pergési veszteség.

Elsődleges feldolgozás: A betakarított köményt szárítani kell 40 C-on, majd tisztítást és a terméskocsány eltávolítására sok esetben újbóli cséplést igényel.

Illóolaj kinyeréskor a termést megszárítják, porítják majd a lepárlás következik.

Hozam: 0,5-1 t/ha a kétéves, 1-1,5 t/ha az egyéves kömény esetében.

Minőség: min. 2,5 % illóolajtartalom, karvontartalom 50 %.

Növényápolás, növényvédelem

Gyomirtás:

A kömény gyomirtására elsősorban preemergensen van mód növény érzékenysége miatt. Legkedvezőbb hatása a preemergens herbicideknek van.

Kórokozók elleni védekezés:

A köményben jelentős okozhat károkat a lisztharmat (Erysiphe umbelliferarum), ellene a tünetek észlelésekor kémiai védekezést kell alkalmazni. A peronoszpóra is jelentős károkat okozhat, ellene csapadékos időszakban rendszeresen megelőző védekezést kell alkalmazni réztartalmú készítményekkel.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) hirtelen növényelhalást okoz a tenyészidő második felében, ez ellen csak megfelelő vetésváltással védekezhetünk.

Kártevők elleni védekezés:

Hazánkban egyes évjáratokban megjelenhet a kártevők közül a köménygubacsatka (Eryophyes peucedani f. carvi), ami vegyszeres védekezést indokolhat. Tőlevélrózsás állapotban atkaölő készítmények eredményesen alkalmazhatók. Ezt a kezelést általában bimbózáskor célszerű megismételni.

A köménymoly (Depressaria nervosa) és a fecskefarú lepke hernyója ellen szintén tőlevélrózsás stádiumban, az első lárvák megjelenésének észlelésekor végzett inszekticides kezelés szükséges, amit egy-másfél hét múlva célszerű megismételni Virágzástól okozhatnak gondot a különböző poloskafajok (Lygus spp.) szívogatása a maghozó száron, melynek nyomán terméskiesés lép fel.