A lestyán termesztése

A lestyán (Levisticum officinale Koch.) gyakrabban használt magyar nevei: levescsík, magginövény.

  • Rendszertani besorolása:

Ernyősök (Apiaceae) családja

  • Drog:

Gyöktörzs és gyökérrészek ( Levistici rhisoma et radix)

Illóolaj (Aetheroleum levistici)

  • Hatóanyag:

Az egész növény tartalmaz illóolajat, de a legértékesebb a gyökérben található (ftalidok, terpineol, eugenol, karvakrol, szeszkviterpének)

  • Farmakológiai hatás:

Vizelet-és szélhajtó

  • Életforma:

Évelő hemokriptifiton (H)

  • Előfordulás:

Ázsiai származású, Dél-Magyarországon termesztik.

  • Környezeti igénye:

Meleg fekvésű termőhelyeken, mély termőrétegű talajokon termeszthető. Hazánkban elsősorban Békés megyére jellemző a lestyán termesztése.

  • Fajta:

Budakalászi

/forrás: talmanlehtopuutarha.fi/

4.30. ábra Lestyán (Levisticum officinale Koch.)

  • Termesztése

Vetésváltás: Kultúráit vetésforgón kívül helyezik, drognyerés céljából 1-2 évig, illóolaj előállítása esetén 3-4 évig tartják fenn. Jó előveteményei a kalászosok és a korán lekerülő kapások is. Ugyanarra a területre legalább négy év után kerülhet vissza.

Tápanyagellátás: Nagy tápanyagigényű. Lehetőleg az elővetemény alá juttassunk ki szerves trágyát. Átlagos műtrágyaadag alaptrágyakén: N: 60-70 kg/ha

P: 100-120 kg/ha

K: 140-150 kg/ha

A többéves kultúrákban a N-fejtrágyázást (50-60 kg/ha) a tavaszi hajtásnövekedés megindulása, valamint a zöld részek betakarítása után végezzük el, ősszel talajlazításkor pedig 70-80 kg/ha foszfor- és 60-80 kg/ha kálium-hatóanyagot juttassunk a talajba.

Talajelőkészítés: Mélyszántás, majd annak elmunkálása után aprómorzsás, ülepedett magágy készítése.

Vetés: Október végén, november elején helybevetéssel. Kényszermegoldásként a márciusi vetés is előfordulhat. Vetésmélység 1,0-1,5 cm, a sortávolság 50-60 cm, a kivetendő magmennyiség pedig 10-12 kg/ha (70-75 db/fm).

Betakarítás: Levéldrog előállításakor a kifejlett állapotú tőleveleket a vastag levélnyél felett vágják le kaszálvarakodó géppel, kisebb területen kaszakéssel vagy sarlóval.

Növényolaj előállításakor az első évben szeptemberben betakarítják a tőleveleket, a második évben júliusban zöldmagvas állapotban takarítják be a növényt.

Gyökérdrog nyerése céljából a gyökereket a lombozat eltávolítása után gyökérkiemelővel vagy kormánylemez nélküli ekével ősszel, szeptember végén, október elején termelik ki.

Elsődleges feldolgozás: A leveleket betakarítás után azonnal szárítják 30-40 oC-on. A gyökereket felszedés után tisztítják, mossák, darabolják, majd szárítják. Gyökérolaj-előállítás szakaszos üzemű lepárló berendezésekben történik. A nyersanyag összetömörödése ellen és az illóolaj hatékonyabb feltáródása érdekében a gyökérrétegeket szalmarétegekkel felváltva helyezik a desztilláló berendezésbe.

Hozam: Illóolaj-előállításnál a betakarítható friss zöldtömeg az első évben 4-5 t/ha, a második évben 10-12 t/ha, melyből 2-3 kg/ha illetve 8-15 kg/ha illóolaj állítható elő. A harmadik évben már csökken a zöldtömeg és a kinyerhető illóolaj mennyisége is.

Levéldrogként a hektáronkénti drogmennyiség 1,5-1,8 t.

Gyökérolaj előállításnál a betakarítható friss gyökértömeg 6-8 t/ha, melyből 6-7 kg/ha illóolaj nyerhető ki.

A gyökérdrog 1,5-2 t/ha.

Minőség: a gyökérdrog illóolajtartalma min. 0,5 %.

Növényápolás, növényvédelem:

Gyökérdrog előállításakor ajánlatos az első évben megjelenő magszárakat eltávolítani.

Gyomirtás:

Drognyerés céljából létesített állományokban csak a mechanikai gyomirtás megengedett. Illóolaj-termelés esetén vegyszeres gyomirtási technológia is alkalmazható.

Kórokozók elleni védekezés:

Betegségei: fuzikládiumos varasodás (Passalora depressa): a szárbaindulás és magérés közötti időszakban jelenik meg, ezen kívül a ramuláriás levélfoltosság (Ramularia schroeteri), illetve a tőrothadás (Rhizoctonia solani) lép fel. Ez utóbbi ellen a elleni védekezés még nem megoldott, idősebb állományokban lép fel.

 

Kártevők elleni védekezés:

Gyakori kártevői a levéltetvek, ellenük levéltetűirtó inszekticidekkel védekezhetünk.