A levendula termesztése

A valódi levendula (Lavandula angustifolia Mill.)szárazságtűrő mediterrán félcserje.

  • Rendszertani besorolása:

Lamiaceae (ajakosak) családja

  • Drog:

-megszárított virágai  (lavandulae flos)

-friss virágzatból lepárolt illóolaj (Aetheroleum lavanulae)  hivatalos drogok.

   

/forrás: gardencrossings.com/

4. 24. ábra. Valódi levendula (Lavandula angustifolia Mill.)

  • Hatóanyag:

Illóolajában linalil-acetát és linalool, kámfor, borneol, geraniol, citronellol, cserzőanyagok, kumarinok, flavonidok, szterolok.

  • Farmakológiai hatás:

Görcsoldó, emésztésjavító, nyugtató. Külsőleg reuma és idegfájdalmak ellen hatásos. Felhasználása teának, nyugtató, epeműködést fokozó hatása miatt, valamint külsőleg nyugtató hatású gyógyfürdőként, bedörzsölőszerként egyaránt elterjedt

  • Életforma:

Évelő félcserje (N)

  • Előfordulás:

A Földközi-tenger mellékén és Dél-Európában őshonos. Magyarországon 1920-ban Bittera Gyula telepítette Tihanyban.

  • Környezeti igénye:

Jellegzetes xerofil növény. Eredeti termőhelyén száraz, fátlan, köves hegyoldalakon él, így termesztéskor a meszes, középkötött talajokat kedveli.

Meleg- és fényigényes, fagykárt csak kivételesen hideg teleken szenved. A késő tavaszi fagyok a már megindult állományt azonban károsíthatják.

  • Fajta:

Budakalászi 80 valódi levendula

H-típusú hibrid populáció

  • Termesztése

A levendula-ültetvényt vetésforgón kívül kell helyezni, 15-20 évig foglalja a területet.

Tápanyagellátás: A telepítés előtti év őszén, a mélyszántással 35-50 t/ha szervestrágyát juttassunk a talajba.

Műtrágyaadag ültetés előtt :  N: 30-40 kg/ha

                                                P: 70-80 kg/ha

                                                K:100-120 kg/ha

 Kiegészítő műtrágyázást hasonló adagokkal a betakarítás után, ősszel a sorközökbe bedolgozva adható.  N- fejtrágyázás tavasszal 40-70 kg/ha adaggal javasolható. A termő években növekvő adagú műtrágyázást igényel.

Talajelőkészítés: középmély lazítóval kombinált őszi mélyszántás, ha a termőréteg vastagsága ezt lehetővé teszi, majd jól elmunkált, tömörített ültetőágy-készítés következik.

Telepítés: Magvetéssel, zöld és fás dugványozással szaporítható, a hibrid levendula csak dugványozással.

A magról történő szaporítás palántaneveléssel történik. A novemberi eleji szabadágyi magvetéskor a sortávolság 20-30 cm, vetésmélység 1,0-1,5 cm, a vetőmagszükséglet 5-9 kg/ha. Nyár elején és végén a palántákat visszavágják a bokrosodás elősegítése érdekében.

Ültetés: szeptember közepétől október végéig. Márciusi telepítés csak szükség esetén végezhető. A palánták gyökerét visszavágják, majd a gyökérnyaknál 4-5 cm-rel mélyebbre ültetik kézzel vagy géppel. Az alkalmazott tenyészterület általában 100x50 cm.

Betakarítás: Illóolajnyerés céljából a levendula virágzatait teljes virágzásban takarítjuk be. A virágzás mindössze néhány napig tart, ezért nagyobb területeken a virágzás elején meg kell lezdeni. Kisebb területeken, vagy meredekebb lejtőkön a vágást ma is kézzel végzik. Gépi betakarításhoz vagy önjáró levendulabetakarító vagy levendulavágó adapterrel felszerelt kaszálvarakodó gépeket alkalmaznak.

Elsődleges feldolgozás: Virágdrog előállításakor a levágott virágokat azonnal szárítani kell. Ezután morzsolás, majd a szárrészektől való tisztítás következik. Illóolaj-előállításkor a levágott virágot a vágás után közvetlenül le kell párolni.

Hozam: A másodéves állományban 3-6 kg/ha, harmadévesben 8-16 kg/ha, negyedévesben 15-20 kglha, a további termőévekben 20-26 kg/ha illóolajra számíthatunk. Nyers virághozam az ültetvény korától függően 1,5-4 t/ha, a hibrid levendula esetében akár 6-7 t/ha is lehet.

 

Növényápolás, növényvédelem:

A telepítés utáni évben május végén a növényeket 8-10 cm magasságban vissza kell vágni.  Ezt a munkát a következő évben 15-18 cm magasságban meg kell ismételni.  Az ültetvények elengedhetetlen évközi ápolási munkája a 2-3-szori sorközművelés. 4-6 évente a sorközökben 40-60 cm mélységű lazítás is szükséges.

Gyomirtás:

A gyomirtás az évelő termesztésből adódóan speciális. A telepítést követő év kora tavaszán alkalmazhatók fűfélék elleni herbicidek a levendula nyugalmi időszakában.

A mezei aszat, a betyárkóró és a ragadós galaj jól irtható a levendula bimbózásának kezdete előtt.   

A folyondár szulák és a hamvas szeder csak úgy  irtható eredmé­nyesen,hogy kora tavasszal a levendula növények vegetációjának kezdete előtt, az irtandó gyomok néhány leveles fejlődési állapotában kell a gyomirtó permetezést végezni.

Kórokozók elleni védekezés:

A levendula betegségei közül időnként különböző levélfoltosságok és a fehérpenészes rothadás okozhatnak problémát, ellenük azonban ritkán válik szükségessé a vegyszeres védekezés. A palántavész ellen azonban rendszeresen védekezni kell a palántanevelő közegben.

Kártevők elleni védekezés:

A kártevők közül a talajlakók okozhatnak gondot, ami ellen talajfertőtlenítő készítményekkel védekezhetünk. A levéltetvek és a poloskák szívogatásukkal okozhatnak kárt a virágzati tengelyen.