Az izsóp termesztése

Az izsóp az ókortól használt gyógy- és fűszernövény, fertőtlenítő hatása a középkorban is ismert volt.

  • Rendszertani besorolása:

Család: lamiaceae (ajakosak)                                                              

  • Drog:

virágzó hajtás és illóolaj

  • Hatóanyag:

0,3-1,0% illóolajat, 5-8% cserzőanyagot (rozmarinsavat), flavonoidokat, oleánol- és urzolsa-vat, keserűanyagot (marrubiint) tartalmaz. Illóolajának fő komponense (50%-a) az 1-pi-nokámfén és az alfa-pinén (15%).

   

/forrás: ak.rapina.ee/

4. 28.  ábra:  Izsóp  (Hyssopus officinalis)

  • Farmakológiai hatás:

A népi gyógyászatban az ókortól kezdve légcsőhurut, asztma ellen használták. Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító is, ez a hatása fűszerként is érvényesül. Zsíros húsételekben fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Főzetét külsőleg, nyálkahártya-, (pl. szájüreg-) gyulladáskor öblögetésre használják, emellett jó gombaölő és izzadásgátló hatású is. Fürdővíz-illatosításra is felhasználják.

  • Életforma:

Évelő ().

  • Előfordulás:

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger partvidékének kopár, sziklás lejtőin van az őshazája. Innen terjedt el egész Európában.  Magyarországon mintegy 50 éve termesztik

  • Környezeti igénye:

A magok csírázásához 5-6 °C-os talajhőmérséklet szükséges. A növények növekedésének a 20 °C feletti hőmérséklet kedvez, ennél hűvösebb időben virágzása elhúzódik. Jó a fagytűrő képessége. Gyökerei és gyökértörzse a nálunk előforduló teleket károsodás nélkül vészeli át. Szárazságtűrő. Csírázáskor viszonylag nagyobb talajnedvességet igényel, később öntözés nélkül is megél. Kétszeri vágása akkor lehetséges, ha az első kaszálás után csapadékot vagy öntözést kap.

Közepes fényigényű. Erős hajtásnövekedés és magas illóolaj-tartalom csak napsütötte táblákon várható. Félárnyékban is megmarad, de így kevesebb és gyengébb minőségű hozamra számíthatunk.

Talajban nem válogatós, egyike a legigénytelenebb fűszernövényünknek. Kopár, köves, sekély termőrétegű területek hasznosítására kiválóan alkalmas. Töltésoldalakban, vízfelfogóként erózióvédelemre is használhatjuk. Meszes, könnyen melegedő, középkötött, közepes humusztartalmú talajok kedvezőek számára.

Termesztése

Vetésváltás: 4-5 évig marad egy helyen. Gabonafélék után következhet. 4-5 évig önmaga után nem termeszthető.

 Tápanyagellátás: Alacsony tápanyagigényű.

Átlagos trágyaadag:

N:50 kg/ha (fejtrágyaként), P, K: 60-70 kg/ha

A vágások után, esetleg a vegetációs periódus végén az állomány szükség szerint fejtrágyázható.  Szárazságtűrő, de öntözni érdemes

Talajművelés: Őszi mélyszántást és tavasszal rögmentes magágyat igényel.

Vetés: márciusban, sortáv: 50-70 cm, 120-150 mag/fm, vetőmagnorma 3-5 kg/ha, 1-2 cm mélyen. Tőosztás vagy palántázás kisebb területeken jellemző.

Betakarítás:

Herba: virágzás kezdetétől a fővirágzásig az elfásodott szárak felett, utána a rend a tarlón fonnyasztható. Illóolaj: -fővirágzáskor, járvaszecskázóval.

Elsődleges feldolgozás: a mesterséges szárítás történhet szárítópadozaton ( TSZP), utána  a drogot bálázzák.

Hozam: 6-10 t/ha, 8-15 kg/ha illóolaj (több éves ültetvénynél)

Minőség: zöld levél és szárrész, kék virág, 0,4 % illóolaj, vizeskivonat-tartalom 25 %

Növényápolás, növényvédelem

Gyomirtás:

Mechanikai sorközművelést, gyomirtást a tenyészidőszakban többször igényel. Vegyszeres gyomirtása vetés előtt és felülkezeléssel is megoldható (Merkazin, Afalon)

Ősszel a Geonter alkalmazható, a megjelenő rezedafajok, illetve az aranka ellen speciális gyomirtószer szükséges (Dachtal).

Kórokozók, kártevők elleni védekezés:

Kórokozók közül a lisztharmat, állati kártevők közül a tripszek elleni védekezés válhat szükségessé.