Az orvosi zsálya termesztése

Kezdetben az ókori görögök és rómaiak tartósításra használták, azonban hamar elterjedt a gyógyhatásai miatt is. A latin neve is erre utal, hiszen a "salvia" 'gyógyítani'-t jelent.

  • Rendszertani besorolás: család: Lamiaceae

Rokona a muskotály zsálya a Salvia sclarea, a S. purpurascens, és a S. Lekárska.

  • Drog: folium, illóolaj
  • Hatóanyag:

A levelükben felhalmozódó 1,0-2,5% illóolaj mellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a cseranyagok (6,0-8,0%) és egyes fenoloidok. Fő hatóanyagai: az illóolaj, mely fő komponense a mérgező tujon (30-50%), cineol, borneol, tartalmaz cserzőanyagot, triterpéneket, keserű anyagot, ösztrogén anyagokat és nikotinsav amidját.

  • Farmakológiai hatás:

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkeznek

  • Életforma

Évelő félcserje (N)

  • Előfordulás:

Az orvosi zsálya Dél-Európában vadon termő, nálunk csak termesztett.

  • Környezeti igény

Mediterrán eredetű szárazságtűrő és melegigényes faj, a meszes talajokat kedveli. Nagy hőigényű növény. Magjai 12 °C alatt nem, vagy csak igen lassan csíráznak. Optimális csírázási hőmérséklete 20 °C körül van.

A növények viszonylag lassú fejlődése alacsony, 15-18 °C-os hőmérsékleten még vontatottabb. Az egyéves tövek különösen érzékenyek a hótakaró nélküli kemény fagyokra.

   

/forrás:blog.metmuseum.org/

4. 25.ábra: Orvosi zsálya (Salvia officinalis L.)

Fényigénye jelentős. Kevés napfény hatására jelentősen csökken az illóolaj-tartalma. Árnyékos helyeken megnyúlik és a levelek szürkés színe halványzöld lesz.

Jól tűri a szárazságot, csírázáskor és palántaneveléskor azonban sok vizet igényel. A többéves tövek viszont hazánkban az aszályos éveket is átvészelik.

A szerkezet nélküli homok- és az erősen agyagos talaj kivételével szinte mindenütt termeszthető. A köves, sziklás, vékony termőrétegű területeket jól hasznosítja

  • Termesztése:

Vetésváltás: 5-6 évig marad fent az állomány, legjobb elővetemények a kalászosok.

Talajelőkészítés: Tarlóhántás, tarlóápolás, nyár végén középmély lazítás, majd szántás (26-32 cm) vagy tárcsázás. Jól elmunkált, elsimított területet igényel. Palántázás idejére mély (15-20 cm) ültetőágyat készítünk.

Trágyázás: Tápanyagigényes, talajzsaroló növény. Telepítés előtt 25-35 t/ha istállótrágya kijuttatása javasolt. Ennek hiányában átlagos alaptrágya igénye:

 

N: 60-80 kg/ha

P: 60-80 kg/ha

K: 40-60 kg/ha

 

Vetés: Az orvosi zsálya magról, szabadágyi palántaneveléssel is szaporítható, melyhez a magvetés április-májusban, jól előkészített talajba, 20-25 cm-es sortávolságra történik.

A vetés előtt két héttel 1,5 kg/ha Afalon gyomirtószer kijuttatása javasolt. A vetőmag-szükséglet 3-4 g/m2. Egy hektár palánta-szükségletét 300-400 m2-en lehet előállítani. A töveket begyökeresedés után a jobb elágazódás érdekében 8-10 cm-re visszavágják.

A palánták szeptemberre elérik a 15-20 cm-es nagyságot és palántázógéppel, 60-70x30-40 cm-es tenyészterületre kiültethetők.

Helyrevetése kockázatos. Az optimális idő október vége-november eleje, illetve kora tavasz, 3-4 cm mélységben 15-20 kg vetőmagnormával, kapás sortávolságra. A helyrevetett állomány csak a második évtől fordul termőre.

Betakarítás: A betakarításra a kiültetés utáni évben egyszer, a további években általában kétszer kerülhet sor. Fontos, hogy mindig a fásodott részek feletti vágást alkalmazzunk. Az első vágás ideje május vége-június eleje, a másodiké pedig akkor van, amikor az új hajtások elérték a 25-30 cm-es nagyságot.

 A friss alapanyagból történő illóolaj-nyerésre csak a teljes virágzásban levő állomány alkalmas.

Elsődleges feldolgozás: A levéldrog előállításakor a levágott hajtásokat max. 40 oC-on szárítják, majd a leveleket lefosztják.

Hozam: Az illóolaj-hozam 8-10 kg/ha. A levéldrog-hozam az első évben 0,25-0,40 t/ha, a további években pedig 0,8-1,0 t/ha.

Minőség: A drognak legalább 1,5 % illóolajat kell tartalmaznia, levéldrog esetén maximum 5 % egyéb növényi részt és 1 % idegen anyagot tartalmazhat.

Növényápolás, növényvédelem:

Gyomirtás:

Lassú kezdeti fejlődése miatt gyomirtás vegyszeresen is szükséges. Palántázásnál presowing, illetve 2. évtől tavasszal, kihajtás előtt is alkalmazhatóak  herbicidek.  A több éves állomány gyomírtásánál törekedni kell a szerrotációra, a rezisztens gyomok elszaporodása miatt.  Ha elszaporodik a betyárkóró (Erigeron canadensis), akkor a nyugalmi időszakban kell védekezni ellene.

Kórokozók elleni védekezés:

Kórokozója a lisztharmat, ellene kéntartalmú szerekkel védekezhetünk.  A hazai gyakorlatban gombás betegségek ritkán lépnek fel, de külföldi termesztési tapasztalatok alapján a zsályánál előfordulhat még a fómás szárfoltosság illetve az aszkohitás levélfoltosság.